Vakka-Suomelle EU-rahaa paikalliseen elinvoimaan

0

EU-vaalien ennakkoäänestys päättyy tänään. Äänestysvilkkaus oli viikonlopun jälkeen Uudessakaupungissa ja muissa Vakka-Suomen kunnissa Kustavia lukuun ottamatta kerrassaan surkea.

Uudessakaupungissa äänestysprosentti oli eilen iltapäivällä kahden aikaan 10,3. Valopilkkuna loisti Kustavi luvulla 21,2.

Viisi vuotta sitten uusikaupunkilaisista äänioikeutetuista kävi ennakkoon antamassa äänensä 14,6 prosenttia. Kun mukaan lasketaan varsinainen vaalipäivä lopulliseksi äänestysprosentiksi tuli 34,1 prosenttia.

Toiveita täällä on vielä äänestysvilkkauden kasvusta, sillä eilen tahti tiivistyi viikonloppuun verrattuna selvästi.

Heikkoa äänestysprosenttia voi selittää vaaliväsymyksellä, mutta myös sillä, että EU koetaan etäiseksi. Kesäinen sääkin houkutteli viikonloppuna enemmin ulkoiluun ja puutarhahommiin kuin vaaliuurnille.

Yksi syy käydä uurnilla täällä Vakka-Suomessa on EU:lta saatu taloudellinen tuki seudun elinvoiman vahvistamiseen. EU linjaa maataloustukia, mutta on merkittävällä tavalla tukemassa myös uusien elinkeinojen syntymistä ja maaseudun kehittämistä ylipäätään.

Vakka-Suomeen onkin 25-vuotisen EU-kauden aikana tullut rutkasti rahaa maaseudun mikroyrityksille, kylien hankkeille sekä luontokohteisiin.

EU:n Leader-rahoitusta ovat Ravakan kautta saaneet muun muassa Pyhämaan ja Vehmaan Rautilan brändäyshankkeet sekä Laitilaan Kasitien varrelle perustettu tilamyymälä.

Kasvukeskusten ulkopuolella olevien seutukaupunkien kehittäminen on myös EU:n mielenkiinnon kohteena. Tästä loistavana esimerkkinä on Uudenkaupungin demokatu, joka sai 46 538 euroa kuntalaisia osallistavan kaupunkisuunnittelun toiminnan kehittämiseen ja keskusta-alueen elävöittämiseen.

EU-rahalla on elävöitetty Uudenkaupungin keskustaa ja brändätty Pyhämaata ja Rautilaa.