Digimummut

0

– Kato tätä. Hän siivoaa, pyyhkii tomerasti pölyjä, näyttää ystäväni matkapuhelimestaan videota taaperosta, lapsenlapsestaan.
Taapero pyyhkii antaumuksella olohuoneen hyllyjä isänsä avustuksella.
– Hän pitää siivoamisesta, hymyilee ystäväni.
– Kato tätä. Hän makoilee puuhamatolla olohuoneen lattialla, potkii jaloillaan, syö sormiaan ja pitää loputon puhettaan, näytän minä puolestani matkapuhelimestani videota lapsenlapsestani.
Siis nykyajan digimummut ovat kahvilla ja esittelevät lapsenlapsiaan.
Jos vuosia sitten mummi kaivoi käsilaukustaan pinon lastenlastensa valokuvia, nappaa hän nyt käteensä matkapuhelimen. Kun puhelimissa olevat perheryhmät päivittävät lasten ja lastenlapsien arkea, löytyvät mummin puhelimen kätköistä kuvat ja videot jälkipolvesta. Nykyaikana pelkät kuvat taaperoista eivät enää riitä, nyt niitä ryyditetään videoilla.
Matkapuhelinten sovellukset pitävät mummut ajan tasalla lapsenlapsiensa elämästä. Jos etäisyyttä on kilometritolkulla, eikä pienokaisia näe kovin usein, pelastaa puhelin mummin ikävältä.
Se on yksi digiajan tuomista vaivattomuuksista, ihanuuksista ja helppoudesta. Olet läsnä, vaikka et ole paikalla. Saat tietoa ja kuvia miltei reaaliajassa. Tosin se vaatii jälkipolvilta halukkuutta ja aktiivisuutta jakaa arkeansa, mutta yleensä mummun ruikutus auttaa.
Ainoa asia, joka tässä helppoudessa mietityttää, on muistojen säilyminen.
Aikaisemmin, kun muistot taltioitiin valokuvina, ne säilyivät. Valokuvat liimattiin olohuoneen kirjahyllyssä säilytettäviin albumeihin saatesanojen kera. Albumeita oli ja on mukava selailla vuosien varrella ja kerrata omin silmin, miten lapset kasvoivat ja muuttuivat.
Jäähän matkapuhelimeen nyt kuva, mutta se on digitaalinen. Säilyykö se vuosikymmeniä jossain, jossain pilvessä, kun matkapuhelin vaihtuu uuteen muutaman vuoden välein? Vai haihtuvatko kuvat tyhjyyteen?
Toki niistä matkapuhelimen digitaalisista valokuvista voisi teettää valokuvaamossa oikein paperisia valokuvia tai koota vaikka valokuvakirjan. Niin ne muistot säilyisivät taatusti. Mutta se vaatisi taas, että saisi aikaiseksi…
Digimummuilussa on yksi piirre, jonka kanssa täytyy olla hyvin tarkka. Siis on todella olemassa ihmisiä, joita ei kiinnosta lapsenlapsiesi viimeisin kuva tai video. Joten vaikka kuinka tekisi mieli, ei saa tuputtaa kaikille kuvia tai videoita vauvoista tai taaperoista.
Eija Isotalo
Toimittaja