Kaupungin kemia kaipaa nuoria naisia

0

Uusikaupunki toteutti keväällä asukaskyselyn, jota vauhditti Youtubessa suuren suosion saanut Oikeenlaista kemiaa -musiikkivideo. MTV3:n suositun Tähdet tähdet -kisan voittaneen uusikaupunkilaisen laulajan Jussi Rainion tähdittämästä videosta välittyi lämminhenkinen ja yhteisöllinen pikkukaupungin tunnelma.

Video sai paljon tykkäyksiä, mutta kuinka moni kaupunkilainen, täällä töissä käyvä tai kesäasukas allekirjoittaa sen sanoman? Löytyykö kaupungista oikeanlaista kemiaa, joka saa ihmiset viihtymään, kotiutumaan ja juurtumaan paikkakunnalle?

Tätä kysymystä ei tarvitse arvioida enää musta tuntuu -pohjalta, sillä viime viikolla julkistetun asukaskyselyn tulokset antavat kaupungille varsin kattavan kuva siitä, mitä kuntalaiset ajattelevat kotiseudustaan (US 30.5.)

Kysely paljasti, että kotiseutu-tunteella on iso merkitys kuntalaisten hyvinvoinnille. Vahva Uki-identiteetti luo turvallisuutta ja antaa voimavaroja selviytyä vaikeista elämäntilanteista.

Yllättävin tieto oli 20–29-vuotiaiden miesten kokema merkityksettömyyden tunne. Nuorten miesten syrjäytymisestä on toki puhuttu paljon valtakunnallisestikin, mutta tämä kysely vahvisti, että ongelma on otettava vakavasti myös paikallisesti.

Väestörakenteen osalta kaupungissa on nostettu esiin keskeisinä elinvoimaan vaikuttavina asioina niin alhainen syntyvyys kuin väestön ikääntyminenkin. Nyt esille nousi kolmaskin asia: Uudessakaupungissa on jokaista sataa 20–29-vuotiaista naista kohden 148 miestä.

Tutkimusjohtaja Wille Rautalampi kannustikin päättäjiä pohtimaan, miten kaupunkiin saataisiin asukkaiksi myös nuoria naisia.

Autotehdas on kantanut jo kiitettävästi kortensa kekoon, sillä se on toteuttanut rekrytointikampanjoita erityisesti naisille. Naisten osuus autotehtaan henkilöstöstä onkin ollut kansainvälisesti ennätyskorkea, 30 prosenttia.

Kaupungin tehtävä on keskittyä pohtimaan, miten nämä autotehtaan sankarinaiset ja -miehet sekä muutkin potentiaaliset muuttajat saadaan tänne asumaan.

Uki-identiteetillä on iso vaikutus kuntalaisten hyvinvoinnille.