Kaupunki pohtii kurtturuusujen hävittämistä

0
Kurtturuusuja istutettiin takavuosina runsaasti sillä se kestää hyvin talvea.

Varsin yleinen kurtturuusu on luokiteltu Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi. Kurtturuusua ei saa päästää ympäristöön, tuoda Suomeen, saattaa markkinoille, välittää, myydä tai muuten luovuttaa. Myös lajin kasvatus on kiellettyä kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen, eli 1.6.2022 alkaen. Kasvatuskielto tarkoittaa sitä, että kasvi on myös hävitettävä nykyisiltä kasvupaikoiltaan. Sen sijaan kurtturuususta jalostettua tarhakurtturuusua saa jatkossakin kasvattaa.
Aasiasta lähtöisin oleva kurtturuusu leviää nopeasti ja vie elintilaa kotimaisilta kasveilta. Erityisen voimakasta leviäminen on saaristossa ja merenrannoilla. Tämä tapahtuu yleensä lintujen mukana, mutta myös vesitse.

Uudenkaupungin kaupunginpuutarhuri Saija Peltolan mukaan kurtturuusua esiintyy Uudessakaupungissa jonkin verran. Kaupunki on istuttanut sitä aktiivisesti vuosikymmeniä sitten kun laji oli vielä suosionsa huipulla. Suosio on johtunut muun muassa kasvin kestävyydestä – se kestää hyvin esimerkiksi suolaa, ja siksi sitä istutettiin erityisesti teiden varsille.
– Silloin lajin ikäviä vaikutuksia ei vielä tiedetty. Eihän kaikista nykyisistäkään puutarhakasveista vielä tiedetä, kehittyykö joku niistä haitalliseksi esimerkiksi ilmaston lämpenemisen takia, Peltola huomauttaa.

Kurtturuusun hävittäminen voi olla vaikea ja työläs projekti paitsi kotipuutarhureille, myös kaupungille ja Destia Oy:lle (ent. Tieliikelaitos). Peltonen ei uskallakaan vielä luvata, että sitä saataisiin hävitettyä kokonaan määräaikaan mennessä. Kaupungilla ei ole vielä suunnitelmaa lajin aktiivisesta hävittämisestä, eikä toimiin ryhdytä vielä tänä kesänä. Sitä hävitetään toistaiseksi vain uudistettavilta alueilta.

Lisää aiheesta 20.6. lehdessä