Kesäteatterimies

0

Kannattaako ottaa Vuokravaimo, joka lähtee kuitenkin kuin telkkä pöntöstä? Kuntohuumaa kuumaa tuntevat myös Tohtorin timmit mimmit. Keikka se on, jossa vierasta viedään ja aina joku eksyy, vaikka liika viisas on kalassa ja pulassa eivätkä renki Eelopin naishuolet ota loppuakseen.
Tähän tekstiin piiloutuu kymmenen aivan lähialueen kesäteattereiden näytelmien nimet. Maskusta Laitilan kautta Uuteenkaupunkiin. Ja aiheet siis kiertelevät ikiaikaisia naisiin ja parisuhteisiin liittyviä ongelmia. Harvemmin saamme nähdä mitään todella uutta tai rohkeaa tekstiä, sillä kesäteatterin pitää perinteisesti olla viihdyttävä, sen pitää naurattaa ja sieltä pitää lähteä riemumielin pois ja sanoa, että iha hyvä se oli. Sääkään ei kauheasti vaikuta tunnelmaan. Se on kuitenkin aika sopivaista, on liian kuumaa tai liian sateista. Joka tapauksessa teatteri ja sää kulkevatkin käsi kädessä, kummatkin vaikuttavat mieltä ylentävästi tai alentavasti.
Kesäteattereissa käy ihan tietynlainen kansa ja esityksissä näkee enemmän miehiä kuin talviteattereiden katsomoissa. Löytyypä jopa ihan tyyppinä kesäteatterimies, joka kiertää toistakymmentä kesäteatteria lähialueella, mutta ei harrasta teatterissa käyntiä talvella. Nostan hattua näille miehille, jotka kuluttavat uskollisesti teattereiden penkkejä. Olisi todella mielenkiintoista tietää, miten he tulivat ensimmäisen kerran menneeksi teatteriin. Mikä heidät sinne houkutti, oliko se juuri näytelmän nimi vai teatterin paikallisuus.
Itse meinaan katsastaa useamman esityksen listasta. Vinkiksi vaan, ne ovat ensi-ilta järjestyksessä. Haluaisin myös valita sellaiset paikkakunnat, joiden teatterissa en ole ennen käynyt. Muun muassa Himolan, Wanha-Vinkkilän, Nutturlan ja Patolammin kesäteatterit kuuluvat paikkoihin, joissa en ole käynyt.
Monesti teatterin ympärille on kehitetty pientä museota, kauppaa ja kirpputoria, kahvilasta puhumattakaan. Samalla pääsee harrastamaan myös maku- ja kotiseutumatkailua. Toivottavasti en eksy.

Katja Laine
Teatterisihteeri