Kesurit oppivat ja opettavat

0

Muistatko vielä, miltä tuntui aloittaa ensimmäisessä työpaikassa?
Juuri nyt sitä on syytä muistella, kun työpaikoille on tullut kesätyöntekijöitä. Asiat, jotka ovat vakituisille tuttuja ja itsestään selviä, ovat uusille tekijöille uusia ja outoja. Innostava ja kannustava työyhteisö edistävät oppimista.
Harva on seppä syntyessään ja näin kesäaikaan esimerkiksi palvelualoilla on ihmisiä, jotka ensimmäisinä päivinä joutuvat omaksumaan nopeassa ajassa valtavasti uutta. Jos palvelu ei heti pelaa odotetulla tavalla, se on inhimillistä.
Työelämästä saadut kokemukset voivat olla joko rohkaisevia tai latistavia. Olennaista on, että nuoret ihmiset otetaan osaksi porukkaa.
Ilman kesureita yritysten toiminta ei pyörisi ja tuotanto tehtaissa pysähtyisi. Kesätyöntekijöitä tarvitaan, jotta tehtävät hoituisivat lomakausina työpaikoilla vähintäänkin yhtä hyvin kuin normaalisti.
Nuorilla saattaa olla halua osallistua myös kehittämiseen. Uusi tekijä voi nähdä, miten asiat voitaisiin hoitaa toisin kuin aina ennen on tehty. Vanha konsti ei ehkä enää ole paras mahdollinen, vaikka olisikin vuosia sitten hyväksi havaittu.
Taloudellisen Tiedotustoimiston pari vuotta sitten tekemän tutkimuksen mukaan kesätyöntekijöillä olisi reilusti nykyistä enemmän annettavaa työpaikoilla, jos heille annettaisiin siihen mahdollisuus. Moni vastaaja koki, että he eivät päässeet tuomaan ideoitaan esille ollenkaan. Syynä saattaa olla työpaikan ilmapiiri, mutta myös nuoren arkuus esittää omia mielipiteitään.
Työmarkkinoilla on tällä hetkellä kova kilpailu tekijöistä, ja siksi yritysten kannattaa kiinnittää huomiota imagoonsa. Hyvän työpaikan merkki eivät välttämättä ole kova palkka ja ilmaiset smoothiet, vaan mukavat ja avuliaat työkaverit, jotka sallivat virheet ja vastaavat kysymyksiin.