Lammen tiikeri

0

Maija Karala

Tienvarsiojat ja lammikot eivät usein kiinnitä aikuisten huomiota: eihän niissä ole kaloja tai muutakaan hyödyllistä. Ne lapset, jotka viettävät aikaa rannoilla haavien ja purkkien kanssa, tietävät kuitenkin että lampareissa elää kokonainen ihmeiden eläintarha.

Tavallisimpiin asukkaisiin kuuluvat karikkeen joukossa laiduntavat vesisiirat sekä hiekanjyvän kokoiset vesikirput ja hankajalkaiset, jotka uivat hassusti nykien. Läheltä katsoen nämä pikku uimarit ovat erikoisia: niillä on yksi suuri silmä keskellä otsaa kuin tarujen kykloopeilla.

Arvokkaasti lipuvilla lattanoilla eli laakamadoilla on hassusti kieroon katsovat silmät. Vaikka ne ovat matoja, niille on mahdollista opettaa yksinkertaisia temppuja. Erikoista on, että jos lattana leikataan palasiksi, jokaisesta palasta kasvaa uusi lattana, joka muistaa yhä kerran oppimansa tempun.

Pohjaliejusta voi löytää pilkkijöille tuttuja kirkkaanpunaisia surviaissääsken toukkia. Niiden väri tulee hemoglobiinista, joka antaa punavärin myös ihmisen verelle. Toukat tarvitsevat valtavasti hemoglobiinia pystyäkseen hengittämään vähähappisessa ympäristössään.

Kaikkia muita vaanii lammen tiikeri. Kalattoman vesistön ravintoketjun huipulla, paikallisina suurpetoina häärivät sukeltajakuoriaisten jopa viisisenttiset toukat. Englanniksi niitä nimitetään osuvasti vesitiikereiksi.

Sukeltajan toukalla on hyvä suojaväri ja pitkä pyrstö, jonka kärjessä olevat hapsuiset hengityselimet se levittää veden pinnalle. Se siis hengittää takapuolellaan.

Eläimen litteässä päässä on hätkähdyttävä leukavarustus. Uhattuna toukka puree kipeästi ihmistäkin. Saaliseläintä ei kuitenkaan uhkaa pelkkä puruvoima. Leuat ovat ontot, ja niiden läpi toukka ruiskuttaa uhriinsa ruoansulatusnestettä. Hetken kuluttua se imee nestemäiseksi käyneen aterian kuin pillillä samojen leukojen läpi.

Toukka vaikuttaa niin täydelliseltä saalistajalta, että on vaikea uskoa sen olevan pelkkä nuoruusvaihe. Aikanaan se kuitenkin kaivautuu rantapenkkaan, koteloituu ja ilmaantuu esiin aikuisena sukeltajakuoriaisena.

Toukkaan verrattuna aikuinen vaikuttaa kömpelöltä ja aika harmittomalta. Sillä on kuitenkin kaksi uutta kykyä: lentotaito ja lisääntyminen. Nurinkurisesti voisi ajatella, että aikuinen sukeltajakuoriainen on vain lammen tiikerin keino lisääntyä ja valloittaa uusia elinpaikkoja.

Eläimen litteässä päässä on hätkähdyttävä leukavarustus.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 6.6.2019 julkaistusta lehdestä