Naisten futis vei sydämeni

0

Myönnettävä se on, omat ennakkoluulot ovat osoittautuneet täysin vääriksi. Naiset pelaavat pirun hyvää futista ja sitä on ilo seurata. Uskoakseni en ole ainoa, joka ajatteli seuraavansa Ranskassa parhaillaan pelattavia kisoja vähän sieltä täältä, mutta jäikin koukkuun huomatessaan, että kentällä pelataan laadukasta, tapahtumarikasta ja taidokasta jalkapalloa.
Tämä on pelkästään hyvä asia paitsi itse lajin, myös tasa-arvo kehityksen kannalta. Jalkapallo on maailman seuratuin ja pelatuin urheilulaji. Sen tähdillä on suuri valta nostaa myös yhteiskunnallisia asioita keskusteluun, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Tähän asti suuret tähdet ovat olleet lajin parissa miehiä, mutta väitän, että näiden kisojen myötä syntyy uusia tähtiä naisfutaajien joukosta. Sellaisia, jotka tunnetaan ympäri maailmaa ja joille annetaan mediassa tilaa. Sellaisia, jotka voivat olla niin nuorten tyttöjen kuin poikienkin esikuvia.
Tilanne on herkullinen myös siksi, että lajin kattojärjestö FIFA on rypenyt skandaalista toiseen ja osoittautunut toimintatavoiltaan läpeensä korruptoituneeksi. Miesten 2020 MM-kilpailujen myöntäminen Qatarille oli viimeinen niitti.
Lajifanaatikkona en tietenkään syytä lajia tai pelaajia, mutta olen surullinen, että jalkapallon mahtiasemaa on käytetty härskisti omien etujen tavoitteluun ihmisoikeuksista piittaamatta. FIFA:lla on nyt tuhannen taalan paikka osoittaa, että sen toiminta on muuttunut ja tulevaisuus on valoisampi. Se alkaa siitä, että upeita kisoja parhaillaan pelaavat naiset saavat kunnon korvaukset ja palkintorahat. Tuote on kunnossa, ottelutapahtumat huikeita ja TV-tuotannot näkyvät ympäri maailmaa. Tästä varmasti syntyy tulosta, jota miljardiomaisuutta hallinnoiva FIFA voisi helposti jakaa avokätisemmin. S
en jälkeen tämä pahasti ukkoontunut organisaatio tarvitsee naisia näkyville paikoille. Ei vain siksi, että ovat naisia vaan siksi, että ovat osaavia naisia. Jos FIFA:n kaltainen valtakoneisto tasa-arvoistuu, niin sillä on varmasti vaikutusta myös sen ulkopuolelle.
Parasta tässä oli silti se, että sain itseni kiinni ennakkoasenteesta. Keski-iän jo saavuttaneena ja pikku pojasta asti lajia seuranneena hieman jopa hävetti tajuta, että olen antanut sukupuolen määritellä sen mitä matseja seuraan ja mitä en. En anna enää, sillä paras tapa kumota ennakkoluuloja on osoittaa ne konkreettisesti vääriksi ja sen nämä naiset ovat upeilla peleillään tehneet ilta toisensa jälkeen.
Pete Poskiparta
mentalisti