Pelätty puutiainen

0
Iso naaraspuutiainen on helppo huomata.

Nyt on taas se aika. Puutiaiset vaanivat ruohonkorsilla ja varvikoissa seuraavaa veriateriaansa. Erityisesti koirien ja ulkoilevien kissojen omistajat saavat tämän tästä irrottaa lemmikeistään näitä kahdeksanjalkaisia maanvaivoja.
Arkikokemuksen mukaan puutiaiset ovat yleistyneet viime vuosina vauhdilla. Ja niin ne ovatkin. Esimerkiksi Lounais-Suomessa puutiaiskanta on tutkimusten mukaan moninkertaistunut vuosituhannen taitteesta. Luonto on kuitenkin niin mutkikas palapeli, että on sangen vaikea sanoa miksi.
Yksi syy on ehkä puutiaisten isäntäeläinten runsastuminen, eli riistakantojen kasvu. Puutiaisten vähyys nykyaikuisten lapsuudessa on voinut olla keinotekoinen tilanne, sillä vuosisadan puolivälin tienoilla useimpien riistaeläinten määrät olivat pohjalukemissa. Niiden loiset ovat runsastuneet viiveellä isäntiensä perässä. Muutaman vuosikymmenen viive on luonnossa lyhyt, mutta ihmiselle pitkä.
Toinen syy voi järjenvastaisesti olla eläinten puute. Puutiaiset kestävät huonosti kuivuutta ja paahdetta. Niinpä voi olla, että karjan laidunnuksen väheneminen ja siitä seurannut maaseudun pusikoituminen on ollut niille eduksi. Ainakin Turun yliopiston tutkimuksessa Seilin saaren elinympäristöistä avoin niitty oli puutiaisille vähiten mieluinen.
Kolmas syy voi olla ilmastonmuutos. Puutiaiset viihtyvät parhaiten 5-25 asteen lämpötilassa ja mahdollisimman kosteassa. Pitkistä pakkastalvista ne eivät selviä. Niiden sietokyvyn pohjoisraja kulkee tällä hetkellä Etelä-Lapissa. Kuten lintujen ja kasvien, myös puutiaisten mieluisimmat ilmastoalueet siirtyvät parhaillaan nopeasti pohjoiseen.
Muitakin syitä voi olla. Puutiaisten toukkavaiheet ruokailevat pääasiassa pikkunisäkkäillä, ja eri lajit voivat olla niille parempia tai huonompia isäntiä. Niinpä myyrien ja muiden pikkuotusten kannat ja lajivalikoima voivat olla hyvinkin merkittäviä.
Varmasti punkeilla on myös vihollisia, hyönteisiä ja hämähäkkejä, joiden runsauteen vaikuttavat omat tekijänsä.
Tämän kaiken lisäksi monenlaiset asiat säästä isäntäeläinten valikoimaan vaikuttavat siihen, kuinka suuri osa puutiaisista kantaa pelättyjä tauteja, borreliabakteeria tai puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.  Harvoinpa luonnon monimutkaisuus tulee näin kirjaimellisesti iholle.