Anna musiikille mahdollisuus

0

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeran veti tällä viikolla kahdessa Helsingin konsertissaan huikeat 100 000 kuulijaa.

Kuka ihmeen Ed Sheeran, kysäisi tuttavani kun konsertti tuli puheeksi. No mikäpä ihme se on, kun kysyjä fanittaa enemmän Dave Lindholmia ja tykkää konserttisalien sijasta enemmän intiimeistä baarikeikoista.

Musiikin perässä ei tarvitse lähteä täältä ainakaan kesällä isojen kaupunkien jättiareenoille, sillä Uudenkaupungin seudulla on tarjolla runsaasti keikkoja ja tapahtumia.

Karjurock, tänään alkava Crusell-viikko ja tämän viikonlopun Jazzkukko-festivaali Laitilassa ovat kaikki saaneet kiitoksia siitä, että niillä on selkeästi oma identiteetti. Tunnetut artistit vetävät väkeä, mutta myös tunnelma ratkaisee.

Karjurockin 15 000 kävijää on maalaisfestivaalille kova luku ja kertoo siitä, että ihmiset kaipaavat persoonattomien messuhallien rinnalle erityisesti kesäisin hieman erilaisempia kohtaamispaikkoja.

Klassiseen musiikkiin keskittyvä ja puupuhaltimiin erikoistunut Crusell-viikko ei yllä Karjurockin kävijämääriin, mutta sillä on oma vahva ja vakiintunut paikkansa Suomen festivaalikesässä.

Fakta on, että pelkillä lipputuloilla tapahtumaa ei ole mahdollista pitää yllä, vaan niin kaupungin kuin elinkeinoelämän tuki ovat välttämättömiä tapahtumalle.

Tänä vuonna viisi vuotta täyttävä Jazzkukko-festivaali on uusin tulokas. Se on Laitilasta lähtöisin olevan Kari Antilan perustama ja luotsaama tapahtuma. Jazzin lisäksi tapahtumassa on tarjolla myös muuta rytmimusiikkia.

Tapahtuma on laajentunut ilahduttavasti myös Uuteenkaupunkiin, jossa on järjestetty konsertteja. Tämän vuoden avauskonserttikin järjestettiin keskiviikkona Pakkahuoneen iltatorilla. Tänään tapahtuma jatkuu piknik-konsertin merkeissä Laitilan kirkon kupeessa sijaitsevassa puistossa ja torilla.

Vakka-Suomen musiikkiopistossa kitaransoittoa opettanut Antila keikkailee nykyään maailmalla ja asuu osittain Belgiassa. On upea juttu, että hän päätti perustaa musiikkitapahtuman kotiseudulleen. Kansainvälisten ja kotimaisten kontaktien ansiosta tapahtumassa on tänäkin vuonna laaja ja laadukas rytmimusiikin kattaus.

Crusell-viikolla ja Jazzkukossa taiteilijoiden nimet eivät ole välttämättä kaikille tuttuja, ja musiikkikin saattaa olla itselle vierasta. Siitä huolimatta tai juuri siksi kannattaa lähteä konsertteihin avoimin mielin: musiikille kannattaa antaa mahdollisuus, sillä parhaimmillaan kesäiset elämykset ovat voimaannuttavia ja virkistäviä kokemuksia.

Kun muusikot heittäytyvät koko sielullaan esitykseen, ja heidän yhteistyönsä on saumatonta, kuulija voi vain antautua sävelien vietäväksi.

Musiikkia ei tarvitse ymmärtää, mutta sen pitää mennä tunteisiin. Maestro Kari Antila evästi aikoinaan oivallisesti: Nauttikaa svengistä, ja antakaa jalan naputtaa.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja