Helteisiin pitää varautua jo talvella

0

Helle ja nestehukka on vaarallinen yhtälö erityisesti vanhuksille. Viime kesän pitkittyneestä helleaallosta aiheutui Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan Suomessa noin 380 kuolemaa. (US 27.7.)

Vanhoissa kiinteistöissä jäähdytyslaitteistot eivät ole kunnossa tai niitä ei ole, ja helteiden pitkittyessä ongelmia tulee niin kodeissa, työpaikoilla kuin virastoissa ja sairaaloissakin.

Tällä erää kovimmat helteet näyttävät olevan ohi, mutta lämpöisiä päiviä riittää varmasti vielä elokuussakin. Helteisiin kannattaa varautua muina vuodenaikoina kuin keskikesällä, sillä tuulettimien, jäähdyttimien ja ilmalämpöpumppujen hankkiminen ei välttämättä onnistu juuri silloin, kun tarve on suurin.

Helteisiin pitää sopeutua. Ilmastonmuutoksen vuoksi niitä on odotettavissa täällä entistä enemmän. Riittävä nesteen nauttiminen on välttämätöntä, ja ovien ja ikkunoiden sulkeminen päivisin estävät kuuman ilman pääsyä sisätiloihin.

Joissakin kunnissa ikäihmisille on tarjottu mahdollisuutta viilentää oloaan jäähallissa. Perhe- ja peruspalveluministerinä viime hallituskaudella toiminut Annika Saarikko muistutti viime heinäkuun hellejakson aikana suomalaisia myös lähimmäisavun merkityksestä.

Viranomaisten helle- ja metsäpalovaroituksia eivät ole turhia, vaan niihin kannattaa suhtautua vakavasti. Maahan heitetystä tupakan tumpista voi koitua suuria vahinkoja aiheuttava metsäpalo.

Helteet ovat nostaneet viime päivinä vesien lämpötiloja, ja uimarannoilla on riittänyt vilskettä. Uimataidon merkitystä ei voi liikaa korostaa.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa aiheellisesti, että luonnonvesissä uiminen on erilaista kuin valvotussa uimahallissa.

Jäähdytys, nesteytys ja uimataito ovat helteillä tärkeitä asioita.