Junaliikenteestä poliittista vääntöä

0

Kevään eduskuntavaaleissa maakunnalliseksi kärkiteemaksi nousi Turun ja Helsingin välille suunniteltu tunnin juna. Liikenteen siirtyminen raiteille on ilmaston kannalta hyvä asia, ja hankkeen odotetaan kasvattavan myös alueen elinvoimaa. Hankkeesta vallitsi lähes täydellinen yksimielisyys puolueiden ja ehdokkaiden välillä.

Ei siis ihme, että liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin puheet lauantain Helsingin Sanomissa ovat herättäneet Turun seudulla hämmennystä. Hänen mukaansa nopeiden junayhteyksien rakentaminen ei ole realismia lähivuosina, sillä rahat eivät riitä jokaiseen hankkeeseen. Myös Tampereella on omat suunnitelmansa tunnin junasta.

Asiasta saattaa kehkeytyä melkoinen poliittinen vääntö. Viime vaalikaudella valtiovarainministerin postia hoitanut Petteri Orpo kommentoi sosiaalisessa mediassa, että kokoomus esittää oman ratahankkeille myönteisen vaihtoehdon syksyn varjobudjetissaan.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve puolusti Helsingin Sanomien haastattelussa (23.7.) hanketta toteamalla, että yhtenäisen työssäkäyntialueen luominen toisi paljon kasvumahdollisuuksia.

Tunnin juna -hanke ei ole merkityksetön myöskään Uudenkaupungin seudulle, jossa infran – myös raideliikenteen – kehittäminen on yksi keskeisistä asioista elinvoiman kannalta.

Tavaraliikennettä palveleva Turku–Uusikaupunki-radan sähköistys etenee, mutta matkustajaliikenteen avaaminen on toistaiseksi vielä kaukainen haave. Liikenne- ja viestintäministeriö linjasi keväällä, että rataosuus ei nykyisellään täytä pilottihankkeelta edellytettäviä kriteerejä.

Varsinais-Suomen, Vakka-Suomen ja myös ilmastonmuutoksesta kärsivän maapallon kannalta on äärimmäisen tärkeää, että alueen kansanedustajat tekevät jatkossakin töitä raideliikenteen edistämiseksi.

Toivottavasti alueen kansanedustajat tekevät jatkossakin töitä raideliikenteen edistämiseksi.