Kesän tärkein kilpailu

0

Polvi on edelleen hieman kipeä, mutta oma vikahan se oli. Joku huusi rankkaria, mutta totta puhuen pallo ei ollut hallussani. Ensimmäinen kosketus oli hyvä, mutta toinen ei. Sen jälkeen kolahti ja pian olimme molemmat nurmen pinnassa.

Jos olisin siinä onnistunut, olisimme ehkä voineet voittaa. Vaikka ei se mitään silti olisi auttanut, kun hävisimme kaksi ensimmäistä peliä. Olisi kuitenkin saanut lisää puheenaihetta saunailtaan. Sehän on ihan yhtä tärkeä osa viikonloppua kuin pelitkin.

Saunassa läheltä piti -tilanteet olivat muuttuneet todellisuutta suuremmiksi. Pienellä onnella olisimme voittaneet ainakin kaksi ottelua ja turnaus olisi jatkunut. Jos ja jos.

Samana heinäkuun viikonloppuna ratkaistiin jalkapallossa sekä naisten maailmanmestaruus että miesten Etelä-Amerikan mestaruus, mutta Somerolla kaikki huomio keskittyi perinteiseen Suviheinäturnaukseen.

Jo 24. kerran järjestetty turnaus on kuulunut omaan kesääni jo vuosituhannen alusta lähtien. Opiskeluvuosina turnaus jäi muutaman kerran väliin, mutta tällä vuosikymmenellä olen ollut ainakin jollain tavalla mukana joka vuosi.

Olen pelannut turnauksessa monissa eri kokoonpanoissa, mutta vain harvoin olen päässyt nauttimaan jatkopeleistä. Maalikin taisi jäädä tällä vuosikymmenellä tekemättä, mutta silti turnaus on aina yhtä oleellinen osa kesää. Joukkuetta rakennetaan jo keväästä lähtien ja saunapaikka pitää varata ajoissa.

Turnaukseen osallistuu joka kerta noin 40 joukkuetta, joista vajaa kymmenen pelaa naisten sarjassa ja loput sekasarjassa, jossa suurin osa pelaajista on miehiä. Pelaajia on parhaimmillaan jopa 600, mikä on melkoinen määrä Someron kokoiseen pikkukaupunkiin yhtenä viikonloppuna.

Jos esimerkiksi Merefesti kokoaa entiset ja nykyiset uusikaupunkilaiset samana viikonloppuna Kaupunginlahden rantaan, on Suviheinäturnauksella samanlainen vaikutus Somerolla. Monet tulevat katsomaan kavereidensa otteluita, vaikka eivät koskaan itse kentälle aikoisikaan.

Meidän joukkueen kaukaisin vieras saapui Kajaanista asti. Muutama on tullut jo useamman vuoden ajan turnaukseen Vaasasta, vaikka heillä ei ole kavereita kummempaa sidettä Someroon.

Lisäksi kokonaisia joukkueita saapuu paikalle lähiseudun kunnista ja pääkaupunkiseudulta. Osa ottaa tosissaan, osa vähän leppoisammin.

Illalla tietysti baarit ovat täynnä ja ottelut käydään vielä kerran läpi. Voittajien pokaaleista saavat juoda muutkin, sillä lopulta kyse on vain (puulaaki)urheilusta.

Risto-Matti Kärki
tuottaja