Kesän vaara on punkki

0

Mitättömän pieni, hämähäkkieläimiin kuuluva punkki on Suomen kesän vaara. Punkki on ollut jo pitkään tuttu eläin täällä rannikolla ja punkkeja elää käytännössä kaikkialla maailmassa. Suomessa niitä tavataan runsaimmin saaristossa ja rannikolla, mutta niitä löytyy koko maasta.
Turun yliopistossa tehtyjen uusimpien tutkimusten mukaan punkit viihtyvät niin havu- kuin lehtimetsissäkin sekä laidunmaalla. Sen sijaan niitä arvellaan olevan luultua vähemmän rantalepikossa ja niityillä.
Tärkein ja vaivattomin keino suojautua punkin levittämiltä taudeilta on ehkäistä ennalta punkin purema eli pukeutua ihoa peittäviin asusteisiin. Jokapäiväiset punkkisyynit ovat täällä todellisuutta ja syyni kannattaa tehdä koko perheelle ja lemmikeille.
Borrelioosia levittäviä punkit ovat levinneet laajalle, kun taas puutiaisaivotulehdusta levittäviä punkkeja esiintyy vain muutamilla alueilla Suomessa, kuten Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.
Suomessa borrelioosiin sairastuu arviolta 7 000 ihmistä vuodessa. Borrelioosia kantaa punkeista noin viidesosa ja puutiaisaivotulehdusta kantaa noin 1,5 prosenttia punkeista. Tautiin sairastuu vuosittain 20-40 henkilöä.
Niinpä jokailtaisen arkirutiineihin on hyvä ottaa mukaan punkkisyynit.