Mökkikirjan kuulumiset

0

Ensimmäinen mökkikirja sai alkunsa lahjasta. Mökillä vierailleet tuttavat olivat tuoneet tuliaisiksi kauniisti koristellun muistiinpanokirjan kesäisiä ruokareseptejä varten. Reseptejä ei kukaan jaksanut käydä raapustelemaan ylös, etenkin kun ruuanlaitto mökillä tapahtui lähinnä fiilispohjalta, niinpä kirjasta tuli mökin yleinen muistikirja. Nyt kirjoja on täynnä jo useampi kappale, uusin aloitettu kesällä 2015.
Aluksi mökkikirjaan kirjattiin ylös pääasiassa vain millainen sää oli ollut, kuinka lämmintä oli järven vesi ja miltä vuoden sieni- ja marjasato näytti.
”Mökkien ja pihamaan siivoustalkoot, nyt on kaikki valmiina kesää varten. Perjantaina oli jo yli 20 astetta lämmintä, lauantaina vähän viileämpää.”
Kun mökin käyttäjäkunta laajeni, niin mökkikirjaan kirjattiin myös ylös mitä yleisiä ja yhteisiä töitä kukin oli mökkireissullaan tehnyt.
”Siivottiin katot, heitettiin talviturkit ja kuunneltiin hyttysten ininää, seuraavalla kerralla hyttysansa mukaan!”
Näin tieto siirtyy aina seuraaville käyttäjille. Toki homman voisi hoitaa vaikka tekstiviestein, mutta kun tiedot ovat kirjoissa ja kansissa, niin sieltä on myös helppo tarkistaa asioita. Onko viime kesänä kukaan nuohonnut saunan savupiippua tai koska mökin julkisivu on viimeksi maalattu ja millä maalilla. Näitähän ei kukaan muuten kuitenkaan muista
Viime vuosina olemme kirjanneet mökkikirjaan ylös entistä enemmän erilaisia, uusia luontohavaintoja. Tämä lienee osittain iän synnyttämää kiinnostusta. Mutta tosiasia on myös se että luonnossa tapahtuu muutoksia ja viime vuosien aikana niitä on tapahtunut paljon.
”Lauantaina aamupäivällä seurasimme vastarannalla liikkuneita isoja, harmaita lintuja ( 2 kpl). Ensin pidimme niitä kurkina, mutta aikamme niitä seurattuamme ja tutkittuamme myös lintukirjat päädyimme siihen että ne kuitenkin ovat harmaahaikaroita. Ne nimittäin istuivat välillä puussa..”
Alueella ei siis aiemmin ole ollut harmaahaikaroita. Tämä ensimmäinen havainto niistä on kahden vuoden takaa. Nyt merkintöjä on jo useita. Uusia, viime vuosina mökkitontille saapuneita tulokkaita ovat myös laulujoutsen ja siili.
Luonto on antanut aihetta myös moniin kummallisiin mökkikirjan sivuille talletettuihin muistoihin:
”Hiiret viettäneet talvibileet, saunamökin takkaan jääneet hiilet oli järjestetty lattialle siistiin jonoon ja lopuilla oli täytetty takan reunalla ollut lasikulho.”
Joten kun taas seuraavan kerran suuntaan mökille, niin perille päästyäni puren tavarat autosta kaappeihin, kytken kaasun ja sähkön päälle ja luen mökkikirjasta tuoreimmat kuulumiset.

Maija Ala-Jääski
toimittaja