Mustikka on suomalainen superruoka

0

Luonnonvarakeskus arvioi mustikkasadon jäävän keskinkertaiseksi tai jopa heikoksi. Satoennusteita tehdään keväällä mustikan kukintojen perusteella sekä myöhemmin raakileiden määrästä.

Tänä keväänä näytti siltä, että mustikkametsään mielivät joutuvat pettymään, mutta ainakin Uudenkaupungin Sanomien haastattelema Ansa Tolvanen (US 20.7.) on ehtinyt kerätä jo monta litraa talteen.

Myös Uudenkaupungin Reko-ringissä mustikkakauppa on käynyt kuumana, vaikka muuten toiminta on hiipunut.

Mustikka kukkii toukokuussa ja tänä vuonna sää ei suosinut kukintoa. Sen sijaan myöhemmin kukkivan puolukan sadosta odotetaan keskimääräistä suurempaa.

Ansa Tolvasen kaltaiset kokeneet marjastajat tietävät, mistä mustikkaa kannattaa etsiä. Silti heillekin kuiva ja kuuma viime kesä jäi laihaksi. Maija Karala kirjoitti Uudenkaupungin Sanomien luontopalstalla (11.7.), että ”tulevina vuosina kuivuutta voi seurata kukkien kukoistus”. Samalla tavalla heikkoa marjavuotta voi seurata parempi sato.

Mustikat ja puolukat sisältävät monia terveydelle hyödyllisiä aineita. Mustikasta saa aimo annoksen vitamiineja ja kuitua, ja lisäksi se maistuu hyvältä.

Superfood-termi ilmaantui tiedostavien kuluttajien puheisiin tämän vuosikymmenen alussa. Aluksi sillä tarkoitettiin lähinnä ulkomaisia marjoja ja pähkinöitä, kunnes ymmärrettiin, että suomalaiset metsät ovat täynnä yhtä hyviä tai jopa parempia superruokia.

Miksi siis ostaa muualta tuotuja ulkomaalaisia marjoja, jos lähimetsässä kasvaa tällainen supermarja? Tällä viikolla mustikkametsässä saattaa tulla hiki, mutta jos vain marjaa löytää, kannattaa varata pakastimet täyteen pitkän talven varalle.

Mustikat ja puolukat sisältävät monia terveydelle hyödyllisiä aineita.