Pääministeri Rinne ja ulkoministeri Haavisto saapuvat Rauhan Symposiumiin Uuteenkaupunkiin

0
Pääministeri Antti Rinne puhuu Uudessakaupungissa turvallisesta tulevaisuudesta. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Elokuun 8.-9. päivä Uudessakaupungissa järjestetään II Rauhan Symposium, joka tuo kaupunkiin useita kansainvälisiä tutkijoita sekä kotimaisen politiikan kärkinimiä.

Symposiumin teemoina ovat tänä vuonna rauha, väestö ja hyvinvointi. Tapahtumassa yhdistyvät eri tieteenalat ja tarkoituksena on saada aito dialogi kansalaisten, tieteen tekijöiden ja päättäjien välille.

Ensimmäisen päivän puheenvuoroissa tarkastellaan mm. rauhandiplomatian uusia haasteita sekä puhtaan veden merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

Toinen päivä tuo Uuteenkaupunkiin sekä pääministerin että ulkoministerin. Pääministeri Antti Rinne tarkastelee  turvallisuus-teemaa tulevaisuusnäkökulmasta, ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo rauhan rakentamisesta konkreettisella tasolla. Kansanedustaja Ilkka Kanervan esityksen aiheena on Turvallinen Suomi Euroopassa.

Perjantaina tarkastellaan myös väestömuutoksen vaikutuksia kansakuntien hyvinvointiin. Suomen ulkopolitiikkaan ottavat kantaa suurlähettiläs Tapani Brotherus ja toimittaja Rauli Virtanen, jotka molemmat olivat kaaoksen keskellä 1970-luvun Chilessä.

Rauhan Symposiumiin on vapaa pääsy ja tapahtuma on suunnattu suurelle yleisölle. Sen kaikki esitykset tulkataan suomeksi ja englanniksi. Esitykset ovat seurattavissa myös suorana nettilähetyksinä.

Uudessakaupungissa solmittiin elokussa 1721 suuren Pohjan sodan päättänyt Uudenkaupungin rauha. Tuo rauha on jättänyt Uudenkaupungin nimen pysyvästi Euroopan historiaan. Seuraava symposium on vuonna 2021, jolloin Uudenkaupungin rauhasta tulee kuluneeksi 300 vuotta.

Uudenkaupungin II Rauhan Symposim järjestetään kulttuurikeskus Crusellissa 8.-9. elokuuta.