Puoli vuosisataa sitten uponnut Irma on löydetty

0
Irma-ryhmän jäseniä merellä yhteiskuvassa etsintätyön lomassa. Kuvassa takana vasemmalta Kari Saramo, Tomas Gustafsson ja Mikael Martikainen. Keskellä vasemmalla sukeltaja Patrik Grönqvist vierellään varustamosuvun edustaja Tomas Grönqvist sekä edessä Marko Saramo. Kuva: Irma-ryhmä

Matti Jussila

Moottorialus Irma katosi Ahvenanmaan pohjoispuolella myrskyisenä yönä lokakuussa vuonna 1968. Isonkarin rannalta löytyneet lastiluukut ja muut esineet kertoivat karua kieltä siitä, että alus on uponnut mukanaan 11 miehistön jäsentä ja heidän perheenjäsentään. Ainoastaan yksi uhreista löytyi.

Nyt Irman hylky on löydetty 23 meripeninkulmaa Isostakarista länteen 43 metrin syvyydestä. Sen löysi Irma-ryhmä, jossa on kymmenkunta eri alojen asiantuntijaa. Keskeinen tehtävä etsintähankkeessa on ollut uusikaupunkilaisella Kari Saramolla, jonka veneellä ja viistokaikuluotaimella Irma löytyi.

Lue lisää 18.7.2019 lehdestä