Suomalaiset saunovat helteilläkin

0

Laitetaanko sauna lämpenemään?

Tämä kysymys on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle. Lauantai-illan sauna on sukupolvelta toiselle periytyvä perinne, mutta erityisesti näin kesällä ja mökkiaikaan jokainen päivä on monille saunapäivä.

Yle on tänä kesänä nostanut suomalaisen saunomiskulttuurin esille ja nimennyt kesän kärkihankkeekseen Saunapäivä-kampanjan, joka huipentuu tänään 27. heinäkuuta. Ovet ovat avoinna tänään sadoissa saunoissa.

Eksoottisin sauna taitaa olla skeittaava saunalautta, mutta erikoisia löylypaikkoja ovat myös junaan ja linja-autoon rakennetut saunat.

Saunominen yhdistää sukupolvia. Lahdessa vanhusten palvelutalo osallistuu saunapäivään järjestämällä kokonaisvaltaisen saunaelämyksen, johon kuuluu saunottamisen lisäksi vihdantekoa sekä saunaruokaa ja -juomaa.

Vakka-Suomesta saunapäivään on ilmoittautunut useampia saunoja, joihin voi mennä löylyttelemään. Mukana on niin yksityisiä kuin kyläyhdistysten ylläpitämiäkin saunoja.

Saunan terveysvaikutuksia on tutkittu ihmeen vähän. Suurin osa saunoo siksi, että löylyt rentouttavat ja saavat hyvän olon.

Itä-Suomen yliopisto oli mukana laajemmassa seurantatutkimuksessa, johon osallistui 2315 keski-ikäistä suomalaista miestä. Siinä todettiin, että runsas saunominen on yhteydessä pienempään sydänperäisen äkkikuoleman vaaraan ja sepelvaltimotaudista sekä muista sydän- ja verisuonisairauksista johtuvaan kuolleisuuteen.

Tänään löylyihin ei tarvitse mennä lämmittelemään sen vuoksi, että viluttaa. Helteen takia saunapäivää ei kuitenkaan ole syytä perua, sillä puhdistava saunakokemus on tervetullut säällä kuin säällä. Kun on aikansa hikoillut kipakoissa löylyissä, 30 asteen helle tuntuu jopa viileältä.

Saunapäivän eksoottisin sauna on skeittisauna.