Tervetuloa hyönteishotelliin

0
Metsään rakennettu hyönteishotelli.

Hyönteishotelleista on tullut suorastaan hittituote, kun huoli pölyttäjien ja muiden hyönteisten hupenemisesta on yleistynyt. On hienoa, että puutarhojen kuusijalkaisia asukkaitakin on alettu arvostaa, mutta toimivatko hyönteishotellit oikeasti, ja millaisia asukkaita niihin muuttaa?
Hyönteishotellin idea on sateelta suojaava laatikko, jonka sisään on pinottu erilaisia koloja. Ne voivat olla vaikkapa reiällisiä tiiliä, puulaatikoita, järviruo’on varsia, puupölkkyjä joihin
on porattu reikiä, löyhiä karikenippuja ja niin edelleen. Tarkoitus on korvata luonnon koloja,jotka ovat nykyisissä hoidetuissa puutarhoissa ja metsissä kovin vähissä.
Keinopesät tuntuvat tosiaankin kelpaavan monenlaisille öttiäisille. Tavallisesti niissä pesii erilaisia erakkomehiläisiä, erakkoampiaisia ja petopistiäisiä. Nämä otukset ovat sukua tutuille mehiläisille ja ampiaisille, mutta ne pesivät yksin eivätkä yhdyskunnissa. Vaikka osalla on pistin kuten ampiaisella, ne eivät pistä kuin äärimmäisessä hädässä.
Sukulaistensa tapaan niidenkin joukossa on kasveille elintärkeitä pölyttäjiä. Osa näistä eläimistä myös saalistaa toukkiensa evääksi toisia hyönteisiä. Saaliiksi katoaa puutarhan tuholaisia ja ihmisille muuten harmillisia otuksia, kuten kärpäsiä.
Toisaalta mukana tulevat myös pistiäisten omat loishyönteiset. Ne kuulostavat ikäviltä, mutta ovat silti luonnon monimuotoisuudelle ratkaisevan tärkeitä. Loiset esimerkiksi estävät yhtä lajia lisääntymästä liikaa ja syrjäyttämästä muita.
Hyönteishotelli kannattaa jättää talveksi paikalleen, sillä sen kolot voivat kelvata talvehtimispaikoiksi. Niihin voi asettua perhosten lisäksi vaikkapa harsokorentoja ja leppäpirkkoja, jotka ovat kirvojen kauhuja.
Hyönteishotelli on puutarhurin kannalta vaivattomampi kuin linnunpönttö. Jos sen rakentaa itse, voi käyttää reilusti luovuutta, sillä tarkkoja mittoja tai muita sääntöjä ei tarvitse noudattaa. Hyönteisille kelpaavat monenlaiset asumukset. Hotellia ei myöskään tarvitse puhdistaa. Hyönteiset kyllä siivoavat kolojaan itse tarvittaessa. Lahoavia osia voi tosin tarvittaessa vaihtaa uusiin.
Pihalla hotelli kannattaa asettaa suojaan pahimmalta paahteelta ja sateelta. Sitten vain odottelemaan vieraita./ Maija Karala