Pienemmät kurkut ovat Isto Laaksosen mukaan suositumpia, koska niitä on helpompi säilöä kokonaisina. Kuva: Saana Viinikkala

Avomaankurkun sato on nyt runsaimmillaan ja kurkkua tulee aina syyskuun alkupuoliskolle asti. Tapiolan tilan Isto Laaksosella on lähes puolen vuosisadan kokemus avomaankurkun viljelystä, mutta hän toteaa, että avomaankurkku on epätasaisuudessaan hankala viljelykasvi.

– Avomaankurkulla on tavallisesti kaksi pääsatoa kesässä. Joskus ne osuvat niin, että ensimmäisen pääsadon jälkeen olisi kysyntää, mutta kurkkujen kehitys on silloin hidasta. Hetken päästä taas kurkkua joutuu heittämään pois, kun sitä tulee niin paljon. Joskus olen yrittänyt arvioida tulevan sadon määrää, mutta arviot ovat menneet usein mönkään. Sen verran osasin arvioida, että kurkku otti nokkiinsa tästä säästä, kun ensin oli kova helle ja sitten tuli taas viileää, Laaksonen kertoo.

Lue lisää 8.8.2019 lehdestä