Avovesiuinti – liikuntaa ja mielenrauhaa

0

Avovesiuintia voi Uudenkaupungin seudulla harrastaa helposti, vaikka ei omistaisi omaa mökkirantaa. Pelkästään Uudessakaupungissa on yli kymmenen yleistä rantaa, ja kun mukaan ottaa naapurikunnat, määrä enemmän kuin tuplaantuu. Jos intoa riittää, Vakka-Suomen uimarantojen bongailussa riittää ajanvietettä yhdeksi kesäksi.

Vedet ovat viime viikosta hieman viilenneet, mutta ovat vielä uintikelpoisia. Tosin Helsingin Sanomat kertoi eilen, että Itämerellä ja erityisesti Uudessakaupungissa merivesi on viilennyt viime päivinä rajusti kumpuamisilmiön vuoksi. Pohjoiskoillinen tuuli on nostanut kylmän alusveden pintaan, ja Ilmatieteen laitoksen Uudenkaupungin mittauspisteellä meriveden lämpötila on lehden mukaan laskenut 18 asteesta 10 asteeseen.

Avovesiuinnin suosio on kasvanut, ja yksi lajin innokas puolestapuhuja on Johanna Vuoksenmaa, joka on julkaissut kirjankin aiheesta. Hän kertoi kesäkuussa Kirkko & kaupunki -lehden haastattelussa, että Suomen vesistöt antavat meille enemmän kuin tajuammekaan.

”Ne tarjoavat sekä huvia että terapiaa eivätkä kysele ihmisen ikää tai ihonväriä”, hän kuvaili.
Kiireetön uinti avovedessä tuo mielenrauhaa ja tilaisuuden tuntea yhteyttä luonnon kanssa.
Isoissa kaupungeissa järjestetään nykyään erityisesti avovesiuintiin erikoistuneita kursseja.

Uimataitoa on tänä vuonna kartutettu myös Uudenkaupungin seudulla perinteisissä rantauimakouluissa. Uimaopettaja Henna Lilja painottaa, että avovesissä uiminen on erilaista kuin uimahallissa. ”Joku saattaa olla vahva uimari uimahallissa, mutta täällä sama matka ei välttämättä onnistukaan”, hän muistuttaa.

Torstaina alkoi viimeinen kesäkuukausi, mutta vielä on monta viikkoa aikaa kartuttaa uimataitojaan tai ryhtyä avovesiuimariksi ennen kuin alkaa avantouimareiden vuodenaika.

Meriveden lämpötila laski nopeasti 18 asteesta 10 asteeseen.