Kurtturuusun kirous

0
Kurtturuusun paras tuntomerkki ovat kurttuiset lehdet. Haitallinen vieraslaji voi kukkia vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Kesäkuun alussa astui voimaan kurtturuusun myynti- ja maahantuontikielto. Kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen tämän suositun puutarhakasvin kasvatuskin kielletään, eli siihen mennessä kasvustot pihoissa, puistoissa ja muualla pitäisi hävittää.

Kielto on herättänyt ymmärrettävää hämmennystä. Miksi kaunis kukka pitää hävittää? Entä kuinka sen tunnistaa muista ruusuista?

Kurtturuusu on alun perin kotoisin Tyynenmeren maisemista. Se kasvaa hiekkaisilla merenrannoilla Japanissa, Kiinassa, Koreassa ja Venäjän kaukoidässä. Kuten vieraslajeille joskus käy, se jätti vihollisensa ja kilpailijansa taakseen ja kukoistaa meillä Euroopassa liiankin hyvin.

Varsinkin täällä rannikkoseudulla kurtturuusu leviää juuriversojen avulla jopa hehtaarien kokoisiksi läpipääsemättömiksi kasvustoiksi. Ne tekevät merenrannoilla liikkumisesta mahdotonta ja peittävät alkuperäisen luonnon täysin alleen.

Kurtturuusun kiulukat eli ruusunmarjat maistuvat linnuille ja muille eläimille, jotka levittävät siemeniä ja tulevat istuttaneeksi uusia kasvustoja. Kiulukat sietävät merivettäkin, joten niitä myös kelluu uusille kasvupaikoille. Niinpä kurtturuusukasvustoja voi ilmestyä kilometrien päähän asutuksesta.

Ei kuitenkaan pidä ryhtyä tuhoamaan kaikkea vähänkään ruusulta näyttävää. Suomessa, ja erityisesti täällä lounaassa, kasvaa myös liuta luonnonvaraisia ruusulajeja. Metsäruusu on yleinen, mutta esimerkiksi iharuusu, okaruusu ja orjanruusu sangen harvinaisia. Koiranruusu on peräti äärimmäisen uhanalainen.

Paras keino tunnistaa kurtturuusu kaikista muista on sen nimessä: sen lehdet ovat paksut, kiiltäväpintaiset ja päältä ”kurttuiset” kuin poimuperunalastu. Kurtturuusulla on sekä piikkejä että karvoja enemmän kuin muilla ruusulajeilla – ja jopa sen piikit ovat karvaiset.

Kiulukat sillä ovat nauriinmuotoisia ja melkein pienen nauriin kokoisiakin, parin-kolmen sentin luokkaa. Esimerkiksi orjanruusulla kiulukat ovat muodoltaan pitkänomaisia ja iharuusulla vain pikkusormenpään kokoisia.

Harmi kyllä kurtturuusu on hankala hävitettävä: käsipelillä ei suuren kasvuston kanssa pitkälle pötkitä. Ikävää on, että sen annettiin levitä näin laajalle ennen kieltopäätöstä. Nyt hävitystyö tulee maksamaan esimerkiksi kunnille sievoisia summia.

Harmi kyllä kurtturuusu on hankala hävitettävä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 1.8.2019 julkaistusta lehdestä