Milloin kotiin, milloin nukkumaan?

0

Tänä viikonloppuna ei kannata nukkua pitkään varsinkin, jos on menossa ensi viikolla kouluun. Asiantuntijat ohjeistavat lapsiperheitä siirtymään uuteen vuorokausirytmiin jo hieman ennen ensimmäistä koulupäivää. Enää ei ole paljon aikaa, sillä koulut alkavat Uudessakaupungissa maanantaina.

Unen laatu ja määrä eivät ole yhdentekeviä, kun tavoitteena on oppia uusia asioita. Unitutkija Markku Partisen mielestä koulupäivä voisi alkaa nykyistä myöhemmin. Alakoululaisille kahdeksan on hänen mukaansa sopiva aika aloittaa koulupäivä, mutta teini-ikäisten ja lukiolaisten hyvinvointia tukisi hänen mielestään tunti tai puolitoista myöhäisempi aloitus.

Partinen on puhunut aiheesta useasti koulujen kesälomien kääntyessä loppusuoralle. Univaje on riski paitsi oppimiselle myös ylipäätään lasten terveydelle.

MTV3:n haastattelussa vuosi sitten unitutkija kertoi, että murrosikää lähestyttäessä biologiset rytmit siirtyvät tunnista kahteen, jopa kolmeen tuntiin myöhemmäksi. ”Se on biologista, ei psykologista”, Partinen painotti.

Nukkumisen lisäksi perheissä on syytä keskustella myös kotiintuloajoista.
Laitilassa yläkoulun oppilashuollon työryhmä antoi viime vuonna suosituksen lasten ja nuorten kotiintuloajoista. Kimmokkeena olivat kouluterveyskyselyn tulokset, joissa nousivat esille nuorten univaikeudet.

Laitilan kotiintuloajat ylittivät jopa kansainvälisen median uutiskynnyksen, ja siitä kerrottiin muun muassa BBC Newsissa. Video aiheesta julkaistiin Maailman talousfoorumi World Economic Forumin Facebook-sivuilla. Kansainvälinen kiinnostus kertoo siitä, että kysymys on paitsi paikallisesta myös globaalista huolen aiheesta.

Laitilan suositus lasten ja nuorten kotiintuloajoista ylitti jopa BBC Newsin uutiskynnyksen.