Pääsiäiskortti pääsi perille 76 vuotta myöhässä

0
Nykyään Paimiossa asuva Raija Halme sai hänelle Uuteenkaupinkiin lähetetyn pääsiäiskortin 76 vuotta myöhemmin.

Kortissa on kaksi hattupäistä tipua ja kukkivia narsisseja. Piirroskuvan alapuolella lukee Iloista Pääsiäistä. Kortti on osoitettu henkilölle Tyttönen, Raija Vainio, Uusikaupunki, Rantakatu 4. Pääsiäistervehdyksen on allekirjoittanut Täti.

Raija-tyttönen ei kuitenkaan koskaan saanut kyseistä korttia. Kortti tavoitti hänet vasta 76 vuotta myöhemmin.

– On tämä niin erikoinen, sattumia täynnä oleva tarina, hymyilee vanhaa pääsiäiskorttia käsissään pyörittelevä Raija, nykyiseltä sukunimeltään Halme.

Pääsiäiskorttia ei lopulta toimittanut perille posti, vaan vanha tuttu, postikorttien keräilyä harrastava Ulla Niemelä.

– En ole aivan varma miten kyseinen kortti on päätynyt kokoelmiini. Minulla on tapana ostaa huutokaupoista kokonaisia laatikoita täynnä vanhoja postikortteja ja arvelen että tämä kortti on ollut jossain noista laatikoissa, selvittää Ulla Niemelä.

– Kortin tekijä ei kuulu niihin taiteilijoihin joiden tuotantoa kerään, eikä se ole erityisen hyvässä kunnossa, joten omiin kokoelmiini en kyseistä korttia halunnut.

– Luen kuitenkin aina korttien tekstit, sillä vanhat käsialat kiinnostavat minua kovin. Kun näin kortissa olevan nimen ja paikkakunnan, heräsi mielessäni kysymys, voisiko tämä kortti olla osoitettu parhaan ystäväni siskolle. Nimi täsmäsi ja muistelin heidän joskus asuneen Uudessakaupungissa, kertaa Niemelä tapahtumien kulkua.

Yhteydenotto Raija Halmeeseen vahvisti epäilyn. Pääsiäiskortti oli tosiaan lähetetty hänelle Uuteenkaupunkiin.

– Tosin minä en sitä koskaan ole saanut. Tiedän sen siitä, että olen säästänyt kaikki saamani postikortit aivan pikkulapsesta asti ja ne ovat matkanneet mukanani tähän päivään saakka, Halme painottaa.

Se, miten kortti on alunperin joutunut hukkaan ja missä se on ollut kaikki nämä vuodet, on mysteeri.

– Asuimme Uudessakaupungissa, Rantakadulla pääsiäisen aikaan vuonna 1943, eli kortti on lähetetty minulle kyseisenä vuotena. Saman vuoden kesäkuussa muutimme sitten Itäiselle Viertotielle kun siskoni syntyi. Minä itse olin tuolloin 5 -vuotias, kertoo Halme.

– Tätejä minulla oli kaksi, molemmat isäni siskoja. Toinen heistä on varmasti kortin lähettäjä. He asuivat Turussa ja Porissa.

Turun täti vieraili usein Uudessakaupungissa Halmeen perheen luona. Mutta käsialavertailu viittaa vahvasti siihen että kortin lähettäjä löytyy Porin suunnalta.

– Jossain vaiheessa kortista on otettu postimerkki irti. Postimerkkien keräilyhän oli pitkään poikien suosima harrastus. Lopulta kortti on sitten jotenkin joutunut kortteja keräilleen henkilön kokoelmiin, sitten huutokauppaan muiden korttien joukossa, pohtii Raija Halme.

– Kortin koko 76 vuoden pituista matkaa en varmaan koskaan saa selville, mutta olen onnellinen siitä että se vihdoin tavoitti minut, iloitsee Raija Halme.