Jos otat, et aja.
Tämä maanteillä tutuksi tullut slogan on suositeltavaa myös vesillä liikuttaessa, vaikka promilleraja veneilyssä onkin yksi.
Ruoria liikuttavien promillerajoista riittää monenlaisia mielipiteitä, ja ne nousivat jälleen keskusteluun Airistolla elokuussa sattuneen vakavan veneonnettomuuden jälkimainingeissa.
Kahden miehen kuolemaan johtanut veneturma nosti pintaan keskustelun liikenneturvallisuudesta vesillä. Onnettomuustutkintakeskus tutkii turmaa, ja niiden tuloksia voidaan odottaa vasta ensi vuonna.
Suomi on liikenne- ja viestintäviraston Traficomin mukaan yksi maailman venetiheimmistä maista. Heinäkuussa julkistetun tilaston mukaan myös vesiskoottereiden määrä on kasvussa.
Teknologia on helpottanut veneilyä, mutta perinteisiä navigointi- ja veneilytaitoja tarvitaan edelleen, vaikka laitteet kehittyvät.
Vesiliikennelaki uudistuu ensi vuoden kesäkuussa. Sen tavoitteena on lisätä vastuullista veneilyä.
Jatkossa huviveneellä tai muulla vapaa-ajan vesikulkuneuvolla on oltava päällikkö, joka vastaa sen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Esimerkiksi siitä, että veneessä matkustavilla on kelluntavälineet puettuna sään tai aallokon niin vaatiessa.
Säännöt ja asetukset ovat tärkeitä askeleita meriturvallisuuden parantamisessa, mutta iso merkitys on myös veneilijöiden asenteella: samoin kuin teillä myös vesillä pitää ottaa huomioon muut liikkujat. Se tarkoittaa tähystystä ja merimerkkien ja muun veneliikenteen seuraamista sekä turvallista rantautumista ja ylipäätään muita veneilijöitä kunnioittavaa käytöstä ja avuliasta asennetta.
Vene- ja purjehdusseurat tekevät todella arvokasta työtä hyvän veneilykulttuurin edistämisessä. Esimerkiksi uusikaupunkilaiset seurat järjestävät joka kesä yhdessä veneilyleirin nuorille. Sinne voi osallistua vaikka ei olisi seuran jäsen. Myös muuta koulutusta on tarjolla.
Parhaiten veneilytaidot oppii veneilemällä kokeneempien harrastajien kanssa. Kukaan ei ole kapteeni syntyessään, mutta sellaiseksi on mahdollista oppia.
Kukaan ei ole kapteeni syntyessään.