Päivä kaupunginjohtajana

0

Mika Waltari kertoo romaanissaan ”Sinuhe egyptiläinen” väärän kuninkaan päivästä. Babyloniassa valittiin kerran vuodessa orja juhlapäivän ajaksi hallitsijaksi. Niinpä valitsin itse itseni Uudenkaupungin johtoon yhdeksi päiväksi.

Heti muutin Uudenkaupungin Nystad-nimen lempikonjakkini (Braastad) mukaan Brastadiksi. Seuraavaksi nimi on Bättrestad ja lopulta paras eli Beststad. Yli 70-vuotiaat saavat kaksi pulloa Braastad XO:ta kuukaudessa verenkiertoa edistämään. Ja vesijohtoveteen lisätään hedelmällisyyttä ja onnellisuutta kasvattamaan tilkka eliksiiriä. Se poistaa samalla vakkasuomalaisille niin ominaisen happamuuden ja totisuuden, joka estää täällä työssä käyviä muuttamasta kaupunkiin.

Iloinen ilme ja positiivinen draivi innostavatkin nuoria lapsiperheitä niin, että vauvoja syntyy taas 200 vuodessa. Toki eläkeläisiä muistetaan. Työväen laulujen soidessa torilla jaetaan joka vappu tasapuolisesti kaikille eläkkeellä oleville ”vappuviissatanen” – nettona!

Uuden möljän veneveistämön purettavien hallien paikalle nousee ympärivuotinen meriuimala saunoineen (vrt. Helsingin Allas Sea Pool). Sorvakon rantakaistale muutetaan arboretum-puistoksi tilataideteoksineen ja yöelokuvineen. Yhteys Pakkahuoneen nurkalta Sorvakkoon saadaan rakentamalla lahden yli kaarisilta.

Suurin ja näkyvin uudistus tulee kaikille musiikin ystäville – suuri laululava! Se sijoittuu rantamakasiinien takana olevan Sibelius-puiston länsipäähän, jossa onkin jo katsomoa varten kallioinen rinne valmiina, istuimet vaan puuttuu.

Vakka-Suomen laulujuhlat herätetään henkiin ja siitä käynnistyy laulava vallankumous, jonka jälkimainingeissa kaikki nykyisen valtuuston politrukit saavat kenkää. Uusissa vaaleissa vihreä ympäristöpuolue saa yli puolet paikoista eikä yksikään yli 60 vuotta täyttänyt pääse Crusellin penkkejä kuluttamaan. On uuden sukupolven aika puhaltaa myötätuulta U:gin purjeisiin ja tehdä Uki jälleen koukuttavan vetovoimaiseksi.

Purjehdusseura avataan vappuna kolmen vuoden tauon jälkeen ja kaupunki sponsoroi kyydit Pietarinkarille päivittäin elokuulle asti. Alinenkatu palautetaan taas kaksisuunteiseksi ja pihakaduksi. Torin länsireunasta varataan autojen parkkitilaksi kaksi riviä.

Kaupunki myy tai lahjoittaa kaikki tarpeettomat kiinteistönsä, Kalantitalon ensimmäisenä. Viikaisten koulun kuntokartoitus julkistetaan ja SiHy-hankkeelle otetaan ”time out” kun pitää tutkia, ekologisempaa peruskorjata vanhaa kuin purkaa ja rakentaa uutta.

Otetaan käyttöön pormestarimalli ja uusi johtaja valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Koska kuukausipalkka tunnetusti vie tehot tuottavuudesta ja työn innostuksen, Mörnen virkamiehille otetaan käyttöön sisäinen yrittäjyys.

Lopuksi ehdotan, että vuosittain U:gin syntymäpäivänä 19.4. valitaan ”väärä kaupunginjohtaja”. Hän saa kekkaloida ja johtaa kaupunkia juhlapäivän – tosin sillä riskillä, että ainakin Waltarin kirjassa väärä kuningas juhlia seuraavana yönä tapettiin. Huh, mitenkähän minun mahtaa käydä…

Tarmo Kangas
kirjoittaja on ex-asianajaja ja kaupunginvaltuutettu