Pietari Suuren aikaiset rajat?

0

Osallistuin viime viikolla tapahtumaan nimeltä Rauhan Symposium. Olin kuullut sen käsittelevän rauhaa, hyvinvointia ja kestävää kehitystä, mutta muuta tapahtumasta en tiennytkään. Otin osaa kaksipäiväisen Rauhan Symposiumin viimeiseen päivään.

Oli ihanaa nähdä niin paljon eri-ikäisiä ihmisiä kuulemassa tärkeistä asioista. Näin niin tuttuja kuin tuntemattomia ja pääsin tutustumaan monen eri kansalaisuuden edustajiin. Kaikki kuulemani puheenvuorot olivat kiinnostavia ja herättivät ajatuksia, mutta erityisesti mieleeni painui esitelmä, jonka nimen antama ensivaikutelma sai minut rehellisesti sanoen suunnittelemaan lähtöä.

Tämä esitelmä oli nimeltään ”Can border of Peter the Great be detected in the 21st century using remote sensing” eli ”Voidaanko 2000-luvulla havaita Pietari Suuren aikainen raja kaukokartoituksen avulla”. En ollut tällaiselle kysymykselle suonut halaistua ajatustakaan, mutta ihana ystäväni sai minut jäämään vielä tämän yhden puheenvuoron ajaksi – onneksi. Luulin, että jo 17-vuotiaana osaisin sanonnan mukaan olla arvostelematta kirjaa sen kannen perusteella, mutta väärässä olin. Joskus asioita vain arvostelee huomaamattaan.

Kyseinen Pekka Kaupin esitelmä kertoi metsistä ja niiden yhteydestä ilmastonmuutokseen. Hän selvensi puolessa tunnissa pitkän listan asioita, joihin olin luullut löytäväni vastauksen jo kauan sitten. Pekka Kauppi kertoi esitelmässään muun muassa, miten metsien pinta-ala on itseasiassa lisääntynyt ja lisääntyy edelleen. Hänen mukaansa jotkut metsien pinta-alasta kertovat tutkimukset ovat saattaneet käyttää jopa kymmenen vuotta vanhoja tilastoja. Kaupin esittelemässä tutkimuksessa käytössä olivat tuoreet sateliittikuvat, joista selvisi nykyinen tilanne.

Olen eksynyt niin monille sivuille, joilla kerrottiin metsien pinta-alan vain pienenevän, ja miten tämä on yksi suurimmista ihmiskuntaa uhkaavista asioista. On hämmentävää huomata, miten se, mihin itse monien muiden joukossa uskoo, ei olekaan täysin totta.

Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että ilmastonmuutos on todellinen ongelma, ja sille pitää tehdä jotain mahdollisimman pian. Ei kuitenkaan ole mitään syytä pahentaa jo valmiiksi monia kauhistuttavaa ongelmaa väärällä tiedolla. Valheellisen tiedon paljastuessa ongelman uskottavuus ja ihmisten motivaatio tehdä asialle jotain vain vähenevät.

Suosittelen erittäin lämpimästi uusien asioiden vastaanottamista avoimin sylin, ilman ennakkoluuloja, sillä mistä sitä tietää, mitä mukaan milloinkin tarttuu ja mistä. Niin ja niille, jotka sitä Pietari Suuren aikaista rajaa miettivät: kyllä, se voidaan määrittää tänäkin päivänä kaukokartoituksen avulla.

Jasmin Jussila
lukiolainen