Pysy hyvä pore, älä tule paha nere

0

Varsinais-Suomessa poliitikot olivat ennen vaaleja yksimielisiä monista maakunnan elinvoimaa tukevista hankkeista, jotka koskettavat mitä suurimmassa määrin myös Vakka-Suomea.

Vaalien jälkeen oli iloinen yllätys, kun päätös diplomi-insinöörikoulutuksen laajentamisesta Turun yliopistoon varmistui. Sitä voi kutsua maakunnalliseksi työvoitoksi, sillä harvasta asiasta maakunnassa on vallinnut yhtä suurta poliittista yksimielisyyttä kuin tässä hankkeessa.

Kehuja on saanut erityisesti vanhempainlomalle siirtynyt tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja hänen jämäkkä toimintansa asian saamiseksi maaliin. Poliitikkojen merkitystä ei voi vähätellä, sillä samoista rahoista kilpailevat muutkin maakunnat.

Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat esittivät kesällä, että EU:n aluetuet jaettaisiin jatkossa aiempaa tasaisemmin koko maahan. Nyt Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämishankkeet ovat saaneet lähes kaksi kolmasosaa rahoituksesta.

Varsinais-Suomen edunvalvontajohtaja Janne Virtanen listasi Turun Sanomissa (13.8.) budjettiriihen alla maakunnan tärkeitä hankkeita, muun muassa paljon puhutun tunnin junan lisäksi myös Uudenkaupungin paikallisjunaliikenteen.

Varsinais-Suomen 17 kansanedustajasta neljä kävi perjantaina vierailulla Uudessakaupungissa. Esille nousi paikallisesti erittäin tärkeitä aiheita, kuten työvoimapulaan, maahanmuuttoon, väkilukuun ja -rakenteeseen sekä asuntotilanteeseen liittyviä ongelmia.
Positiivinen rakennemuutos eli pore on tuonut paljon hyvää Vakka-Suomeen, mutta uutiset maailman ja Saksan taloudesta ovat herättäneet epävarmuutta.

Nyt on pidettävä huoli siitä, että pore ei muutu täällä negatiiviseksi rakennemuutokseksi. Toivottavasti nere-lyhennettä ei tarvitse ottaa käyttöön alueiden kehittämisessä, mutta toki uhkiin – niihinkin, joihin emme itse voi vaikuttaa – pitää varautua.

Samoista rahoista kilpailevat muutkin maakunnat.