Siivouspäivä – vastuullista kaupunkikulttuuria

0

Viikon päästä lauantaina vietetään valtakunnallista siivouspäivää. Hakametsän asukasyhdistys ottaa varaslähdön tapahtumaan jo tänään.

Siivouspäivän idea on tehdä kierrättämisestä helppoa ja luoda elävää ja vastuullista kaupunkikulttuuria.

Idean äiti, yrittäjä Pauliina Seppälä, vieraili pari vuotta sitten Uudessakaupungissa kertomassa kaupunkitapahtumien järjestämisestä ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista yhteisöllisyyden edistämiseen.

Siivouspäivä sai alkunsa Facebook-päivityksestä, jossa Seppälä mietti, miten päästä eroon ylimääräisistä tavaroista. Hollannissa asuessaan hän oli nähnyt, kuinka ihmiset veivät tavaroitaan kotikadulleen kierrätettäväksi eteenpäin.

Siivouspäivän verkkosivuilla tapahtumaa kuvaillaan kierrätyksen, vanhojen tavaroiden ystävien ja kaupunkikulttuurin uudeksi juhlapäiväksi. Mikä ettei, sillä ilmastonmuutoksen näkökulmastakin tällaiselle päivälle on tilausta ja tarvetta.

Tapahtuman yhtenä pointtina on sen sosiaalinen luonne. Parhaimmillaan se yhdistää ihmisiä ja luo mahdollisuuksia kohtaamisiin. Siivouspäivä kokoaa ihmisiä sosiaalisen median kautta, mutta edistää myös vuorovaikutusta virtuaalielämän ulkopuolella.

Vanhoja, käytettyjä tai itselle tarpeettomia tavaroita voi myydä kotona, taloyhtiön pihalla tai vaikka työpaikalla. Siivouspäivä kannustaa mukaan myös yrityksiä.

Tapahtumaa koordinoiva Yhteismaa ry on tuonut Suomeen myös uuden liikuntamuodon, roskajuoksun. Siinä yhdistyvät kuntoilu ja ympäristön hoitaminen, kun lenkillä kerätään matkan varrelta roskia luonnosta.

Löytyisikö Uudestakaupungista järjestöä tai porukkaa, joka lähtisi organisoimaan roskajuoksua?

Vastuu ympäristöstä kuuluu kaikille. Toisten roskien kerääminen voi ärsyttää ja turhauttaa, mutta myös tuoda hetken helpotuksen ilmastoahdistukseen, kun näkee, mitä voi itse tehdä maapallon ja kotikaupunkinsa hyväksi.

Löytyisikö Uudestakaupungista porukkaa, joka lähtisi organisoimaan roskajuoksua?