Tavoitteeksi maailman paras koulu

0

Lukuvuosi alkoi monilla oppilailla ja heidän perheillään pelonsekaisissa tunnelmissa. Monet oppilaista ja opettajista kärsivät koulunsa huonon sisäilman aiheuttamista oireista.

Vakka-Suomesta esimerkkejä löytyy lukuisista kouluista. Muun muassa Laitilassa keskustan alakoulu purettiin ja nyt sisäilmaongelmien aiheuttamia ongelmia ratkotaan yläkoulussa ja lukiossa.

Vehmaalla aloitettiin lukuvuosi viime viikolla iloisissa tunnelmissa. Uusi hirrestä rakennettu koulurakennus tarjoaa hyvät puitteet oppimiseen paitsi tilaratkaisujensa myös hyvän sisäilman ansiosta.

Uudenkaupungin Sanomien toimittajan vieraillessa koulun siunaustilaisuudessa perjantaina, eräs neljäsluokkalainen kiteytti ensivaikutelman uudesta opinajosta lyhyesti: maailman paras koulu.

Uudessakaupungissa opetus- ja kasvatuslautakunta saa huomenna kokouksessaan kuulla projektipäällikkö Marko Kivistön katsauksen sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamisesta.

Valtuuston yksimielisesti hyväksymä jättihanke herättää keskustelua, ja se on näkynyt muun muassa kesällä Uudenkaupungin Sanomien palstoilla. Ratkaisua vailla on monta asiaa: muun muassa rakennuksen materiaaleja, käyttöä ja tiloja koskevia asioita ja rakennusteknisiä kysymyksiä.

Keskustelu ja kaikenlainen avoimuus hankkeen ympärillä on suotavaa, sillä ratkaisujen pitää olla kestäviä.

Vehmaalla päätös käyttää betonin sijasta hirttä siirsi koulun valmistumista vuodella. Se on pieni asia sen rinnalla, että uuden koulun odotetaan palvelevan ainakin seuraavat sata vuotta.

Materiaali ei ole rakentamisessa terveyden näkökulmasta ainoa autuaaksi tekevä asia. Tämä tuli todistetuksi viime viikolla Ylen MOT-ohjelmassa, joka paljasti puurakentamiseen erikoistuneen Sisco Oy:n asuntorakentamisessa tapahtuneita virheitä. Laiminlyönnit osoittavat puutteita niin alan moraalissa kuin myös valvonnassa.

Vehmaalla päätös käyttää betonin sijasta hirttä siirsi koulun valmistumista vuodella.