Uusi kaupungissa – new in town

0

Miltä tuntuu muuttaa uudelle paikkakunnalle tai ennestään vieraaseen maahan? Jos on asunut koko ikänsä samalla paikkakunnalla, tilanteeseen ei ole aivan helppoa samaistua.

Yhdysvalloista Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut ja nykyään Vakka-Suomessa asukasluotsina toimiva Granger Simmons kertoi kokemuksistaan torstaina Rauhan Symposiumissa.

Hän toi esille näkökulmia, jotka valaisivat konkreettisesti maahanmuuttajien arkea Suomessa, Vakka-Suomessa ja Uudessakaupungissa.

Meille itsestään selvät asiat ovat tulijoille outoja ja vieraita. Kuvaavaa oli esimerkiksi Grangerin kertoma tarina liikennemerkistä. Amerikkalaisena hän ei tunnistanut suomalaista taajamamerkkiä, ja kuvitteli sen olevan vain hauska silhuettikuva kaupungista.

Ruokakaupassa Simmons opasti tänne muuttaneita koripalloilijoita löytämään kaupan runsaasta valikoimasta tavallista maitoa.

Pienillä asioilla voimme helpottaa uusien asukkaiden kotoutumista. Kansalaisopisto on vahvasti ajassa mukana järjestämällä syyskuun lopusta alkaen Aktivointikeskus Puustissa kerran viikossa Uusi kaupungissa – new in town -iltoja.

Tietoiskuissa tehdään tulijoille tutuksi Uuttakaupunkia, työelämän käytäntöjä, lainsäädäntöä, opiskelumahdollisuuksia ja palveluja. Sivutuotteena illat tarjoavat mahdollisuuden myös tutustua uusiin ihmisiin.

Tiedon lisäksi uusien asukkaiden kotoutuminen ja juurtuminen paikkakunnalle tarvitsee yhteisön tukea. Ihmisten päivittäisillä kohtaamisilla kaupassa, harrastuksissa, kirjastossa ja työpaikoilla on suuri merkitys.

Koulutuksen tarpeessa eivät ole pelkästään tulijat, vaan myös me paikalliset ihmiset. Ennakkoluuloja on paljon, mutta ne ovat murrettavissa.

Uudessakaupungissa lähes 800 ihmistä puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Yhteinen kieli löytyy, kun siihen on halua sekä täällä asuvilla että tänne tulevilla.

Pienillä asioilla voimme helpottaa uusien asukkaiden kotoutumista.