Akkukäyttöisen lautan kotimaisuusaste on huippua

0

Uudenkaupungin Työveneellä on valmistumassa ensimmäinen Suomessa rakennettu akkukäyttöinen lautta. Sen testit ovat lopuillaan ja se lähtee muutaman päivän kuluttua tilaajalleen Västra Götalandin alueen kuntayhtymän joukkoliikenneyhtiölle Västtrafikille.
Noin kahdeksan miljoonaa euroa maksava lautta hinataan ensi viikolla Ruotsiin, Göteborgiin, missä se ajaa päivittäin 13 tuntia yli Göta-joen. Se kuljettaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä muutaman minuutin ajan yli joen. Siihen mahtuu miltei 300 henkilöä ja 80 polkupyörää.

Alus on myös osoitus suomalaisesta työstä, laadusta ja arvostuksesta. Lautta täyttää avainlippu-tuotteen vaatimukset, sillä siitä suomalaisen työn ja materiaalien osuus on peräti 85 prosenttia. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Avainlippu-tuote tuo työtä Suomeen, säilyttää työpaikat Suomessa ja kerryttää valtiolle verotuloja.

Elvy-lautta on työllistänyt yhteensä 70 miestyövuotta. Aluksessa on mukana myös uutta suomalaista innovaatiota kuten Danfoss Editronin suunnittelma sähkökäyttö.
Laatu ja suomalaisuus ovat kustannuksiltaan usein hieman kalliimpia kuin Puolan tai Baltian maiden telakkakilpailijoiden tuotteet, niin kuin Elvy-lautassa, mutta tilaaja halusi jo tuntemaansa suomalaista laatua.