Jääkiekkoilijat innostavat lukemaan

0

Kuluuko sunnuntai-iltasi televisiota katsellen, sosiaalisen median imussa, luonnossa tai liikuntaharrastuksen parissa?

Huomenna kello 19 vietettävä Read Hour eli Lukutunti muistuttaa, että aikaansa voi viettää myös kirjan tai lehden parissa. Huomenna vietetään myös YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää.

Kampanja muistuttaa, että lukemisella on paljon myönteisiä vaikutuksia yksilölle ja yhteiskunnalle. Sen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. ”Kirjat rikastuttavat maailmankuvaa ja avartavat näkemään elämää toisen silmin”, hän sanoo.

Lukeminen parantaa myös keskittymiskykyä, yöunta ja muistia sekä alentaa stressitasoa.
Kaikki nämä ovat tuttuja juttuja, mutta silti ihmisten innostus lukemiseen on hiipumassa. Tutkimukset kertovat, että nuoria ja myös aikuisia on entistä vaikeampi saada tarttumaan kirjaan.

Pakottaminen on huono porkkana, mutta esikuvilla on iso vaikutus. Esimerkiksi Raumalla toteutettiin alkuvuonna hieno paikallinen kampanja, kun Lukon hyökkääjä Toni Koivisto ja muita seuran pelaajia kävi kouluissa lukemassa raumalaisen kirjailijan Tapio Koivukarin nuorten kirjaa Gartzia – Eloonjäänyt.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen MM-maalivahti Kevin Lankinen puolestaan kohautti keväällä kertomalla, että hänellä oli kisamatkalla mukana yhdysvaltalaisen kirjailija Hanya Yanagiharan Pieni elämä -romaani. Kirjan myyntiluvut ja kirjastojen varauslistat pomppasivat saman tien nousuun.

Nyt Lankinen on yhteistyössä WSOY:n kanssa avannut Facebookissa oman #lankisenlukupiiri-yhteisön. Hän sai kesäkuussa myös kirjeen kirjailijalta, joka kiitti suomalaista jääkiekkoilijaa lukuinnostuksen levittämisestä: ”Olet inspiroinut fanejasi taidoillasi jäällä, nyt olet tekemässä heistä myös lukijoita”.

Leijonien MM-maalivahti Kevin Lankinen perusti Facebookiin oman lukupiirin.