Kesätapahtumien ehdotonta aatelia

0

Mikä on Uudenkaupungin kesän paras kesätapahtuma?

Venetsialaiset, saattaisi moni kaupunkilainen vastata kysymykseen ainakin nyt, kun takana on yksi kesän kohokohdista.

Uusikaupunkilaiset, vapaa-ajan asukkaat, veneilijät ja matkailijat saivat kokea lauantaina olevansa kuin italialaisessa pikkukaupungissa: ihmisiä oli liikkeellä paljon, terasseilla viihdyttiin iltamyöhään ja ilotulitukset valaisivat taivasta.

Paikallisena erikoisuutena venetsialaisissa oli Lions Clubin rauhansoutu, joka tuo tapahtumaan historiallista ulottuvuutta.

Kaupunki voisi halutessaan julistautua Suomen Venetsiaksi, sillä ainakin nyt kesän päätösjuhlassa kaikki meni säätä myötä täydellisesti kohdilleen.

Tapahtumalla on täällä perinne: se on järjestetty jo lähes 30 kertaa. Juuret ulottuvat jo 1900-luvun alkuun, jolloin Uudenkaupungin Purjehdusseura järjesti venetsialaiset.
Kesän päätösjuhla ilotulituksineen on lähtöisin Venetsiasta, josta se on myöhemmin levinnyt Keski-Eurooppaan ja näillekin seuduille.

Venetsialaiset on oiva esimerkki siitä, mikä kesätapahtumissa ja tapahtumissa ylipäätään on tärkeää: tunnelma, joka syntyy ihmisistä ja yhteisöllisyydestä.

Kaupungin kannattaisi harkita lumovoimaisen tapahtumansa ympärille laajempaa markkinointikampanjaa. Kaupunginlahden kunnostuksen jälkeen kaupunki näyttäytyy erityisen kauniina ilta- ja yövalistuksessaan.

Kesän päättymisen juhliminen on ajatuksena hieman ristiriitaista, sillä vuodenajan vaihtuminen tuo vääjäämättä mukanaan muutoksia arkiseen eloon.

Kesä 2019 jää historiaan, mutta elämäniloisen valon juhlan jälkeen moni on valmis ottamaan vastaan syksyn kepeämmällä mielellä.

Uusikaupunki voisi halutessaan julistautua Suomen Venetsiaksi.