Kirkkoherran persoonalla on väliä

0

Uusikaupunki saa tänä syksynä uuden kirkkoherran. Valintaprosessi on paitsi pitkä ja monivaiheinen, myös vaikeaselkoinen.

Kirkkoherran vaali on mahdollista toteuttaa kansanvaalina tai välillisenä vaalina, jossa valitsijoina ovat kirkkovaltuutetut.

Uudessakaupungissa kirkkovaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, että valinnan tekevät luottamushenkilöt. Oma roolinsa on tuomiokapitulilla, jonka edustaja on mukana valintatyöryhmässä. Se määrää kolme kärkiehdokasta, joita kuultiin viime sunnuntaina avoimessa yleisötilaisuudessa.

Tilaisuuden käsikirjoitus oli aika pitkälle etukäteen laadittu, sillä kysymykset oli jätetty vaalin valmistelijoille ennen tenttiä. Vaalissa valtuutetuilla on mahdollisuus äänestää myös kärkikolmikon ulkopuolelle jätettyjä, eli mukana on nyt viisi ehdokasta.

Laitilan seurakunnan kirkkoherra Petri Laitinen ei kuulunut kärkiehdokkaiden joukkoon ja hän vetäytyi vaalista aivan loppusuoralla. Tätä ennen hakijoista oli omaehtoisesti luopunut jo aiemmin kaksi ehdokasta.

Kirkolliset vaalit noudattavat omanlaisiaan ikiaikaisia käytäntöjä, jotka eivät avaudu helposti seurakunnan rivijäsenelle. Esimerkiksi kärkiehdokkaiden valintakriteerit jäävät salamyhkäiseksi.

Kirkkoherra on itseoikeutetusti seurakuntansa hengellinen johtaja. Hänen tehtävässään tarvitaan myös talous- ja hallinto-osaamista.

Kirkkoherran pitää tehdä seurakuntaa näkyväksi kaupunkilaisille. Sosiaaliset taidot ovat välttämättömiä niin työyhteisön johtamisessa kuin ihmisten välisissä kohtaamissa.

Viranhaltijoiden kyky ja halu kuunnella ja puhutella nuoria, keski-ikäisiä ja vanhuksia on tärkeää. Kaukana ollaan ajoista, jolloin 90 prosenttia uusikaupunkilaisista oli luterilaiseen kirkon jäseniä. Vuonna 2017 seurakuntaan kuului 78,5 prosenttia, mikä sekin on toki iso luku valtakunnallisessa vertailussa.

Seurakunnalla on kova huoli tulevaisuudesta, kun veronmaksajien määrä vähenee ja eroamisen kynnys on madaltunut. Kuluja pitää karsia, mutta myös uudenlaista toimintaa kehittää.

Valinta on pitkä, monivaiheinen ja salamyhkäinen prosessi.