Nastat vai kitkat?

0

Näin loppusyksystä merkittävä osa autoilijoista odottaa sitä aamua, kun maa on valkeana ja sinä samana aamuna kaikki yrittävät varata ajan renkaiden vaihtoon. Tämä rituaalinen suoritus olisi helposti vältettävissä ennakoimalla ja pohtimalla myös sitä millaisille renkaille oma ajotyyli ja tarve kohdistuu. Vaikka kokemusasiantuntijuus ei kerrokaan keskiarvoista mitään, voin hyvällä omalla tunnolla väittää, että olen saanut tai joutunut sahaamaan Suomea ylös, alas ja sivulle liki miljoona kilometriä ja ehkä siinä sivussa oppinut myös talviajostakin jotain.

Yksi ikuisuuskysymys on laittaako nasta- vai kitkarenkaat? Vastauksia tuntuu olevan yhtä paljon kuin autoilijoita. Molemmissa rengastyypeissä on omat hyötynsä ja haittansa eikä yhtä oikeaa vastausta ole olemassa. Valitettavan monen huonot kokemukset kitkarenkaista juontavat juurensa 10–20 vuoden taakse, jolloin parhaimmatkaan kitkaseokset eivät vielä toimineet kunnolla. Toisaalta Suomessa myydään yhä halpoja kiinalaisia kitkarenkaita, jotka eivät missään mielessä ole sopivia Suomen talveen ja olosuhteisiin. Myös nastarenkaat ovat ajettavuudeltaan kehittyneet valtavasti, joten jos olet viimeiset 10 vuotta ajanut kitkoilla niin yllätyt mm. siitä miten hiljaiseksi kehittyneet nastarenkaat on saatu.

Mielestäni ratkaisevaa on millaiseen ajoon renkaat ovat pääosin tulossa, millainen kulkupeli niiden päällä on ja millainen on ajotapasi. Itse olen pärjännyt kitkarenkailla kohta 10 vuotta, mutta samalla olen opetellut ennakoivaa ajotapaa ja autoni ovat vaihtuneet parin vuoden välein uuteen, joissa on myös turvallisuuden kannalta uusin tekniikka apuna.

Pidän erityisesti kitkojen lähes äänettömästä ajosta sekä siitä, että ne voi vaihtaa näin syksyllä aina ennalta eikä sinä ruuhka-aamuna, kun kaikki haluavat renkaansa vaihtaa. Sama pätee myös keväällä. Mihinkään ei ole kiire vaan voin rauhassa odotella kevään tuloa ja vaihtaa vasta sitten. Pakko silti myöntää, että talvessa tulee aina muutama keikkamatka, jolloin jäinen tie huutaa nastoja, joita juuri silloin ei ole tarjolla. Silloin oma ajotapa ja maltti nousevat tärkeään rooliin.

Päädyitpä kumpaan tahansa ratkaisuun, on hyvä muistaa, että liikenne ei ole yksilölaji. Et suojaa vain itseäsi vaan myös muita tienkäyttäjiä. Siksi suosittelen, että jokainen tarkistaa renkaidensa kunnon ja hankkii vain kunnollisia sekä oikeasti talvisiin oloihin tarkoitettuja renkaita, sillä Suomen talvet ovat tunnetusti pitkiä ja vaihtelevia. Erityisen tärkeää tämä on uusien ja vielä kokemattomien kuskien kohdalla. Yleisesti voin todeta, että rengasliikkeiden myyjät omaavat myös paljon asiantuntemusta ja heitä kannattaa kuunnella, sillä ne muutamat kympit, joilla saat huomattavasti paremmat renkaat alle voivat parhaimmillaan pelastaa ihmishenkiä.

Pete Poskiparta
kirjoittaja on ulkouusikaupunkilainen viihdetaiteilija ja mentalisti