Nuoria toivoja ja kiroilua suomeksi

0

Poikkeuksellinen yleisurheilukausi lähestyy huipennustaan, kun lajin arvokisat pääsevät vihdoin ensi viikolla vauhtiin. Yleensä MM-kisoissa kilpaillaan kuukautta aikaisemmin, mutta Qatarin pätsissä on pakko yrittää urheilla hieman myöhemmin. Syys-lokakuullekin on luvassa 40 asteen lämpötiloja, mutta ilmastoidun stadionin pitäisi viilentää ilmaa sopivaksi.

Qatarin pääkaupunkiin Dohaan myönnetyt MM-kisat eivät ole kaikkien mieleen. Lähes epäinhimillisten lämpötilojen lisäksi maa on muutenkin epäinhimillinen polkien ihmisoikeuksia urakalla.

Urheilu ja politiikka ovat aina kuuluneet erottomasti yhteen, vaikka monien mielestä näin ei saisi olla. Ennen kisoja – ja toivottavasti myös niiden aikaan – ihmisoikeudet nostetaan tapetille, mutta suurin mielenkiinto kohdistuu jälleen urheiluun.

Suomalaisittain mitaliodotukset ovat lähes olemattomat, mutta kovimman kärjen takana kilpailee ilahduttavan suuri joukko suomalaisia yleisurheilijoita. Miesten keihäänheitto on varmuuden vuoksi mainittava, mutta erityisesti nuoria naisia on mukana useampia.

Puheet kisaturisteista voidaan nykyisin unohtaa, sillä MM-kisoihin pääsevät vain lajiensa parhaat. Useampi suomalainen pääsi mukaan, vaikka varsinainen kisaraja jäi rikkomatta. Sekään ei tarkoita sitä, että he olisivat säälistä mukana, sillä rajat on hilattu todella korkealle.

Esimerkiksi Taika Koilahti, Maria Huntington ja Ella Junnila ovat kaikki vasta noin parikymppisiä urheilijoita, joilla ensimmäinen menestysmahdollisuus piilee ensi vuoden EM-kisoissa. Sitä ennen kaikki kokemus suurista kilpailuista on plussaa.

Camilla Richardssonilla ja aitajuoksukolmikolla on jo vähän enemmän kokemusta, mutta heitäkin kannattaa vertailla enemmän eurooppalaisiin kilpakumppaneihin. Osa edellä mainituista voi toki kaiken onnistuessa taistella itsensä kahdeksan parhaan joukkoon.

Naisia on Suomen joukkueessa enemmän kuin miehiä, mikä on linjassa koko lajin tilassa maassamme. Pojat hakeutuvat herkemmin joukkuelajeihin ja e-urheiluun, kun tytöt onneksi vielä löytävät tiensä yleisurheilukentillekin.

Me suomalaiset olemme vähän naapurikateita, emmekä osaa iloita ruotsalaisten tai norjalaisten suorituksista, mutta Norjan ihmepoika, aitajuoksija Karsten Warholmin juoksuista olen aidosti iloinen. Samoin Ingebrigtsenin veljesten taistelu pidemmillä matkoilla etiopialaisia ja kenialaisia vastaan on piristävää.

Myös Ruotsilla on oma ihmepoikansa, kun 19-vuotias seiväshyppääjä Armand Duplantis nousee yhä korkeammalle. Muutenkin miesten seiväshyppy on yksi kisojen mielenkiintoisimmista lajeista, kun kuuden metrin ylittäjiä on yhtäkkiä useampia.

Yksi suomea puhuva mitalistikin todennäköisesti nähdään, kun sujuvasti turun murretta jutteleva Daniel Ståhl viskoo kahden kilon kiekkoa yli 70 metrin päähän. Palkintojenjaossa ylös nostetaan sinikeltainen lippu, mutta mahdollista voittoheittoa siivittää suomalainen kirosana.

Risto-Matti Kärki
tuottaja