Palkalla pitäisi voida elää

0

Katson mielelläni lännenelokuvia. Niissä röykeät pahikset yrittävät usein anastaa itselleen maanviljelijöiden hiellä ja tuskalla muokkaamat maa-palstat.

Ei ihminen mihinkään ole villin lännen ajoista muuttunut. Edelleen vahvemman oikeudella tavoitellaan jotain joka ei itselle kuulu. Enää ei ole kyse maasta. Nyt yritetään viedä rehellisellä työllä ansaittu elanto.

Postin äskettäinen ilmoitus alentaa työntekijöidensä palkkoja 30 prosenttia ällistyttää. Se onnistuu siirtämällä väki halvemman työehtosopimuksen piiriin. 2200 euron keskimääräinen kuukausipalkka alenisi 660 eurolla.

Näin suuri palkanlasku sysää työntekijät asumistuen ja varmaan muunkin sosiaaliturvan piiriin. Palkalla ei tulisi enää toimeen. Posti kävisi siis veronmaksajien kukkarolla kahmaisemassa lisää viivan alle. Se on hölmöläisten peiton jatkamista nykyajassa.
Valtio omistaa Postin, ja rahoja siis siirrellään paikasta toiseen. Samalla viedään työntekijöiltä omanarvontunto, kunnia ja ammattiylpeys.

Sama tilanne on Uudenkaupungin autotehtaalla. Se maksaa tulokkaille niin pientä palkkaa, että jo yhden lapsen yksinhuoltaja tarvitsee asumistukea pärjätäkseen. Vaikka tekee raskasta kolmivuorotyötä ja kuskaa pientä lasta yöksi hoitoon.

Tässä tapauksessa asumistuki palkan jatkeena ei palaudu valtiolle osinkoina, vaan tukea toimintaan hamuaa yritys, jonka yksi omistajista on kiinalainen.

Jotain on isänmaassamme pahasti vialla, jos edes kolmivuorotyöllä ei elätä itseään. Ja pahasti on hommat poskellaan Valmet Automotivella, joka ensin haki pitkin Suomea bussikiertueellaan väkeä tehtaalleen. Väkeä, josta osa on saanut tyytyä muutaman neliön parakkimajoituksiin. Nyt heitä – 2000-luvun mäkitupalaisia – lomautetaan.

Uudenkaupungin kaupunki on ikävässä välikädessä. Piti tulla paljon uusia asukkaita ja veroeuroja. Tulikin ahnas tehdas, jonka tempoileviin tarpeisiin yritetään järjestää palveluja, kuten kolmivuorotyön vaatimia lasten hoitopaikkoja.

Näissä ajatuksissa luin Hesarista uudesta tutkimuksesta, joka selvitti huipputuloisten suomalaisten ajatuksia. Joidenkin mielestä köyhät ovat juuttuneet alimmille tulotasoille, koska eivät ole ottaneet vastuuta itsestään, eivätkä ole yrittäneet kyllin.

Eräässä kommentissa ajettaisiin sosiaalietuuksia voimakkaasti alas. Kun ihmiset alkavat vain tehdä töitä, niin siitä se sitten lähtisi. Mutta kun ei lähde. Se on täällä Uudessakaupungissakin todistettu.

Yksi äveriäs toivoi, että ammattiyhdistysliike pitäisi räjäyttää. Olen eri mieltä.
Nyt jos koskaan tarvitaan etäisten laaksojen miestä, joka pitää köyhien palkansaajien ja pätkätyöläisten puolia. Tai kutsutaan John Wayne. Koska kvartaalitalous ei tunne kunniaa.

Virpi Adamsson
poliittisesti sitoutumaton vapaa toimittaja