Petolinnut lähtevät

0
Petolintujen syysmuutolla näkee kaikkein eniten varpushaukkoja. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Syyskuu on vuoden paras aika nähdä haukkoja. Vain harvat petolinnut jäävät kokeilemaan onneaan Suomen talvessa. Suurin osa muuttaa lämpimämmille maille, ja paras muuttoaika on juuri meneillään.

Haukkoja kaartelee nyt korkeutta kuulaalla syystaivaalla, kiitää määrätietoisesti etelää kohti ja pitää lepo- ja ruokailutaukoja pelloilla ja merenlahdilla. Ne kuuluvat moneen eri lajiin, joista osa on melkoisia harvinaisuuksia.

Viime viikolla Suomeen saapui epätavallisen suuri määrä punajalkahaukkoja, ainakin viitisenkymmentä. Tämä itäeurooppalainen jalohaukka ei tavallisesti pesi Suomessa lainkaan, mutta muuttoaikaan niitä voi vaeltaa yllättäviin suuntiin.

Nuorta punajalkahaukkaa voi olla vaikea erottaa yleisestä nuolihaukasta, mutta lintukirjan tai nettioppaan avulla sekin onnistuu. Aikuista koirasta ei sen sijaan voi sekoittaa mihinkään: yksivärisen tumman siniharmaalla linnulla on silmäänpistävät punaruskeat ”housut”, joista se on saanut nimensäkin.

Kotimaisetkin haukat ovat liikkeellä. Esimerkiksi Hangon lintuasemalla laskettiin viime viikolla jopa 500 varpushaukkaa päivässä.

Joukossa etelää kohti kulkee myös mehiläishaukkoja, joiden huvittavan pieni pää ja siro nokka kertovat, että lintu saalistaa pääasiassa hyönteisiä. On siellä myös peltojen lekuttelijoita, tuulihaukkoja, sekä pitkäsiipisiä rusko-, sini- ja arosuohaukkoja. Äärimmäisen harvinaisia muuttohaukkojakin voidaan nähdä sopivilla paikoilla muutama päivässä.

Haukat matkaavat aluksi samaan suuntaan, mutta Keski-Eurooppaan päästyään ne hajaantuvat kukin tahoilleen. Esimerkiksi varpushaukat ja sinisuohaukat jäävät Eurooppaan, osa arosuohaukoista suuntaa Lähi-Itään ja ruskosuohaukat Itä-Afrikkaan. Mehiläishaukat lentävät nekin tropiikkiin saakka. Esimerkiksi radiolähettimellä varustettu Lasse-mehiläishaukka muutti syksyllä 2010 Suomesta Gaboniin.

Paras paikka sanoa petolinnuille jäähyväisiä on peltoaukealla rannikon läheisyydessä. Kauniina syyspäivänä korkeallakin lentäviä lintuja on helppo katsella kiikareilla. Jonkin petolinnun pääsee näkemään melkein varmasti, ja pienellä määrällä onnea myös epätavallisia lajeja.
Paras paikka sanoa petolinnuille jäähyväisiä on peltoaukealla rannikon läheisyydessä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 5.9.2019 julkaistusta lehdestä