Sienet nousivat

0
Isokin tatti on vain pieni osa maan alla piilevästä suuresta eliöstä. Kuvassa punikkitatteja. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Kahden kuivan kesän jälkeen sienten ystävät olivat huolissaan. Tuleeko sienisyksystä aivan onneton? Syyskuussa vettä on kuitenkin satanut runsain mitoin, ja sieniäkin putkahtelee maasta hyvää vauhtia.

Useimmat ruokasienet ovat puiden kumppaneita, sienijuuria. Varsinainen sieni on laaja rihmojen verkosto, joka voi painaa tonneja ja ulottua hehtaarien alueelle. Maailman suurimpana sienenä pidetään Yhdysvaltojen Oregonissa elävää mäntymesisientä, joka ulottuu lähes yhdeksän neliökilometrin alueelle, painaa useita satoja tonneja ja on arviolta 2400 vuotta vanha. Vaikuttava luontokappale!

Tällainen rihmasto, suuri tai pieni, kasvaa puun tai muun kasvin juurten ympärille ja käy sen kanssa eräänlaista kauppaa. Puu antaa sienelle ruuaksi sokeria. Sieni puolestaan auttaa puuta keräämään maaperästä paljon enemmän ravinteita ja vettä kuin olisi muuten mahdollista.

Esimerkiksi italialaisten himoama herkkutatti lyö hynttyyt yhteen kuusen kanssa. Männyllä, koivulla, haavalla, lehtikuusella ja tammella on kullakin omia tattilajejaan. Kantarelli puolestaan on koivun juurisieni.

Pelkkä oikea puulaji ei tietenkään riitä sienen elinympäristöksi. Eri sienilajit viihtyvät erilaisessa maaperässä ja löytyvät tietyntyyppisistä maisemista – esimerkiksi suppilovahveroita löytyy usein sammaleisista, maanmuodoiltaan kumpuilevista kuusimetsistä, kun taas kantarellien keltaista kannattaa etsiä sekametsän aukeammilta paikoilta, kuten metsäteiden ja polkujen varsilta. Herkkutatti pitää kuusimetsistä, joiden alla on moreenia.

Umpimähkäinenkin sienestäjä löytää jotain, mutta suurien määrien ja juuri haluamiensa sienilajien löytäminen vaatii taitoa ja harjaantunutta silmää.

Sienirihmastot ovat pitkäikäisiä, joten niiden ei ole pakko tuottaa joka vuosi itiöemiä eli ihmisille tuttuja ”sieniä”. Tilaisuuksia tulee kyllä. Niinpä kuivina, kylminä tai muuten huonoina vuosina sienisato jää huonoksi, mutta seuraavana vuonna sienet voivat taas putkahtaa tutuille paikoille.

Syksyn vesisateet voivat muuttaa tilanteen hyvinkin äkkiä, kuten sanonta ”ilmestyy kuin sieniä sateella” havainnollistaa. Ainakin tatteja on jo ilmestynyt metsiin kahmalokaupalla. Keräilyonnea!

Syksyn vesisateet voivat muuttaa tilanteen hyvinkin äkkiä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 19.9.2019 julkaistusta lehdestä