Talouden tasapainottaminen uuden kirkkoherran haasteena

0

Uudenkaupungin kirkkovaltuusto valitsee seurakunnalle keskiviikkona uuden kirkkoherran. Hän aloittaa työnsä haasteellisissa olosuhteissa. Seurakunnan talousvaikeudet ovat jatkuneet pitkään.

Lähes tasan vuosi sitten seurakunnan henkilöstö ja luottamushenkilöt saivat iltakoulussa tiedokseen Revisium Oy:n tilintarkastajan Jaakko Rönkön analyysin seurakunnan taloustilanteesta. Ulkopuolisen konsultin käyttäminen ei ole seurakunnissa aivan yleistä, mutta Uudessakaupungissa siihen oli selkeät perustelut.

Uusia lääkkeitä löytyi, mutta valitettavasti niiden teho ei riitä poistamaan ongelmaa pysyvästi. Alijäämää on saatu supistettua, mutta korjausliike on syntynyt lähinnä teknisillä toimenpiteillä, jotka koskevat kiinteistöjen poistoarvoa.

Muihin vastaavankokoisiin seurakuntiin verrattuna täällä on erityisen paljon kiinteistöjä, noin 30 rakennusta. Niistä kirkkoja on kuusi ja seurakuntataloja viisi.

Kiinteistömassa on seurausta seurakuntien yhdistymisestä vuonna 2009, jolloin perustettiin Uudenkaupungin, Kalannin, Pyhämaan ja Lokalahden kappeliseurakunnat.

Isot kiinteistökulut eivät ole ainoastaan Uudenkaupungin ongelma, vaan ilmiö on tuttu muuallakin. Keväällä Liedossa järjestetyssä seminaarissa pohdittiinkin kirkkojen nykyistä monimuotoisempaa käyttöä.

Uudessakaupungissa konsultti kehotti listaamaan seurakunnan tulevaisuuden ydintoiminta-alueet ja rakentamaan toimivan kiinteistöstrategian. Väistynyt kirkkoherra Esa Mierlahti korosti, että kiinteistöjen hallinnoiminen ei ole seurakunnan ydintehtävä, vaan kaupungin asukkaiden palveleminen.

Henkilöstökuluissa säästöjä on saatu lomautuksilla, ja nytkin edessä ovat yt-neuvottelut. Kirkkoneuvosto ei ottanut kantaa kokouksessaan siihen, tarkoittavatko ne irtisanomisia, lomauttamisia tai osa-aikaistamisia (US 21.9.). Talouspäällikkö Tuija Lankisen mukaan myös säästöt kiinteistöistä saattavat nousta esille.

Myös säästöt kiinteistöistä saattavat nousta yt-neuvotteluissa esille.