Tietoa on, teot puuttuvat

0

Mitä yhteistä on ruotsalaisella koululaisella Greta Thunbergillä ja suomalaisella professorilla Jukka H. Meurmannilla?
Kumpikin heistä takoo päättäjille järkeä, että he perehtyisivät nykyistä enemmän tieteellisten tutkimusten tuloksiin.
Meurmann vastasi suorin sanoin Uudenkaupungin Rauhan Symposiumissa toimittaja Rauli Virtasen kysymykseen ilmastomuutoksen vähättelemisestä: tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että nyt on viimeinen hetki toimia, jos ilmastokatastrofi halutaan estää.
Maailma vaikuttaa juuri nyt melko synkältä paikalta. Uhkia riittää, mutta Meurmannin mukaan niiden torjumiseen on valtavasti tietoa. Valitettavasti tuota viisautta ei käytetä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg matkusti elokuussa purjeveneellä Yhdysvaltoihin YK:n ilmastokokoukseen. Hänen viestinsä presidentti Donald Trumpille oli ”Kuuntele tiedettä”. Trump on todennut muun muassa, että puheet ilmastonmuutoksesta ovat huijausta.
Ruotsalaisteini on saanut osakseen runsaasti vähättelyä ja mitätöintiä. Nuorten ääntä halutaan kuuluviin, mutta kun he sitten osallistuvat ja ottavat kantaa, heidän mielipiteitään ei oteta vakavasti.
Thunbergille on esitetty jopa rauhan Nobelia, mutta tärkeämpää olisi, että päättäjät ottaisivat kopin hänen sanomastaan. Tiede ei ole kaikkivoipaista, mutta sen merkitys ihmiskunnalle on kiistatonta.
Juuri nyt moni vakavasti sairastunut saa lohtua siitä, että hän voi parantua syövästään. Juuri nyt moni iloitsee, kun hänen läheisensä selvisi hengissä vakavasta sydäninfarktista. Ilman lääketiedettä emme eläisi niin pitkään kuin nyt.
Ilmastonmuutoksen suhteen moni meistä käyttäytyy kuin pinttynyt tupakoitsija: jatkaa sauhuttelua entiseen malliin, kun kohtalo on kuitenkin viime kädessä niin arvaamatonta.
Uutiset ahdistavat: Grönlannissa jää sulaa ennätysvauhdilla, metsäpalot raivoavat Siperiassa ja hirmumyrskyt tappavat ihmisiä Amerikassa.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 21 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa joka vuosi säähän liittyvien katastrofien takia. Tämä tuntuu kaukaiselta siihen asti, kunnes ilmastosiirtolaiset ovat rantautuneet kotinurkillemme.
Maailman  ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas rauhoitteli ahdistuneita äskettäin Talouselämä -lehdessä: ”Maailmanloppu ei ole tulossa”. Ilmastogurun mielestä suomalaisten keskustelu on alkanut muistuttaa uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä.
Pelon lietsominen ei edistä ratkaisuja ja tekoja, joita nyt tarvitaan. Äitien ja isien ja vanhemmaksi haluavien ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, vaikka lapsi kasvattaa hiilijalanjälkeä.
Taalas painottaa, että isoimmat ratkaisut tehdään valtiotasolla. Se ei sulje pois sitä tosiasiaa, että jokainen meistä voi tarkastella elämäntapojaan kriittisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta.
Tällä viikolla vietettävä hävikkiruokaviikko on arkeistanut ilmasto-ongelmaa ja siirtänyt sitä seminaarisaleista keittiöihin.
Helppo ilmastoteko on suunnitella viikonloppuna ensi viikon ruokalista sekä hankkia siihen raaka-aineet ja tehdä ruokaa niin, että sitä ei tarvitse heittää roskiin.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja