Ilmainen syyslomamatka maailman ääriin

0

Uudenkaupungin kouluissa koko kuluva viikko on syyslomaa. Loman ajankohta on poikkeuksellisen aikainen, ja vapaapäiviä on enemmän kuin viime vuosina on totuttu.
Loma-ajat vaihtelevat nykyään eri puolilla maata ja maakuntaa, sillä koulut voivat päättää itsenäisesti lomistaan. Toki lakisääteiset 190 työpäivää lukuvuoden aikana pitää toteutua.

Ennen vanhaa syyslomaa kutsuttiin erityisesti maaseudulla perunannostolomaksi, nyt digiaikana teemana on lukeminen. Kirja-alan järjestöt ovat nimenneet syysloman tänä vuonna lukulomaksi. Taustalla on huoli siitä, että lapset ja nuoret tarttuvat vapaa-ajalla entistä harvemmin kirjaan.

Lukuloman teema on matkustaminen, mutta se ei tarkoita fyysistä liikkumista paikasta toiseen. Edullisin ja ympäristöystävällisin tapa on ottaa kirja käteen.

Kirja vie matkalle erilaisiin maailmoihin ja avartaa siinä samalla omaa ajattelua. Lukeminen kehittää myös sosiaalisia taitoja siinä missä joukkuelajit urheilussa. Erilaisista ihmisistä, maailmoista ja elämäntilanteista lukeminen lisää empatiakykyä ja antaa eväitä kriittiseen ajatteluun.

Lukeminen saattaa tuntua nuorista hitaalta puuhalta ainakin, jos kirja ei heti alussa tempaise mukaansa. Kirjan sivuille ei välttämättä palata, jos älypuhelimesta helskähtää samaan aikaan joku mielenkiintoinen viesti.

Keskittyminen tarinaan on vaikeaa, jos aivoissa on koko ajan ruuhkaa. Nyt syyslomalla se voi olla helpompaa, kun vapaa-aikaa on enemmän ja velvollisuuksia vähemmän.

Keskittyminen tarinaan on vaikeaa, jos aivoissa on koko ajan ruuhkaa.