Jyrsijän ihmeellinen purukalusto

0
Jyrsijöiden menestyksen salaisuus ovat raudalla vahvistetut etuhampaat. Kuvassa on kesyn isorotan kallo. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Hiiriä välikatossa, rottia autotallissa, myyriä mökin halkovarastossa ja oravia lintulaudalla. Katsoipa asiaa miltä kannalta hyvänsä, jyrsijät ovat yksi eläinkunnan suurista menestystarinoista. Suomessakin niitä on peräti 23 eri lajia, joista yksi on maamme runsaslukuisin nisäkäs, metsämyyrä. Maailmassa lajeja on toista tuhatta.

Mikä oikein on jyrsijöiden salaisuus? Vastaus on etuhampaat. Ne ovat loputtomiin kasvavat, metallilla vahvistetut ja itseteroittuvat, eikä samanlaisia ole millään muulla eläimellä.
Hampaiden etureunan oranssi väri johtuu raudasta, jonka ansiosta ne ovat monin verroin kovemmat kuin vaikkapa ihmisen hampaat. Aivan hampaan etureuna on enimmäkseen rautaa. Hampaan valkoinen takaosa puolestaan koostuu enimmäkseen kalsiumfosfaateista kuten normaalit hampaat.

Koska hampaan takaosa on pehmeämpi, se kuluu nopeammin kuin etureuna. Tämän ansiosta etuhammas teroittuu koko ajan itsestään käytössä. Jyrsijän hampaat ovatkin terävät kuin kirurgin skalpelli. Kesyn rotan kanssa leikkiessä voi saada viiltohaavoja, jos kättä kevyesti pyyhkäisee eläimen kuonoa vasten.

Vaikuttavaa purukalustoa käyttelevät voimakkaat lihakset. Etenkin rotat ovat kuuluisia kyvystään jyrsiä tiensä läpi melkein mistä tahansa: muovista, puusta, alumiinista, jopa ohuesta betonista.

Ne todella ovatkin jyrsijämaailman purumestareita. Tavallisesti jyrsijät ovat erikoistuneet joko jyrsimään etuhampaillaan (kuten oravat) tai jauhamaan poskihampaillaan (kuten marsut). Rottaeläimet – joihin kuuluvat rotat ja hiiret lähisukulaisineen – tekevät kuitenkin sujuvasti molempia.

Tavallisesti tällaiset luonnon yleismies Jantuset eivät ole minkään alan mestareita, vaan kompromisseja eri taitojen väliltä. Siksi tutkijat olivatkin yllättyneitä, kun eri jyrsijöiden yksityiskohtainen vertailu paljasti, että rotat ovatkin mestareita kaikessa. Ne ovat parempia jyrsimään kuin orava ja parempia jauhamaan kuin marsu.

Kun rotat ja hiiret lisäksi ovat äärimmäisen nopeasti lisääntyviä ja varsin älykkäitä, ei ihme että niistä on tullut ihmisen maailman suuria selviytyjiä.

Etenkin rotat ovat kuuluisia kyvystään jyrsiä tiensä läpi melkein mistä tahansa.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 17.10.2019 julkaistusta lehdestä