Kännykkä pelastaa

0

– Miten sinne löytää?

– Missä se bensatankin luukun avausnappi on?

– Ai niin, se lasku täytyy maksaa.

Nykyään on helppoa ja vaivatonta, kun on matkapuhelin tai itse asiassa se on pienoistietokone. Se auttaa ja pelastaa monessa asiassa ja pulmassa nopeasti.

Esimerkiksi, kun ajat ensimmäistä kertaa uutta automallia ja seuraavaksi pitäisi tankata lisää polttoainetta tai pimeässä löytää katkaisija, josta kytketään ajovalot päälle. Siis sen jälkeen, kun olet sormi puutuen ajanut parikymmentä kilometria moottoritiellä pitäen pitkiä ajovaloja väkisin päällä.

Tai kun olet kontannut ympäri etupenkkiä etsien katkaisijaa, josta avataan polttoainetankin luukku. Matkapuhelin armahtaa ja sen välittämästä auton ohjekirjasta löydät vaivattomasti, missä se himoittu katkaisija on.

Matkapuhelimen käyttötapoja on lukemattomia, juuri niin monta kuin on käyttäjiäkin. Puheluihin ja viesteihin käytän matkapuhelintani ajallisesti varmasti vähiten. Puheluita nykyään tulee harvemmin puhuttua, nyt lähetellään useimmiten viestejä ja kuvia.

Kännykkä on erityisen näppärä, kun olet reissussa. Matkalta voi esimerkiksi ilmoittautua kansalaisopiston kursseille silloin, kun ilmoittautumisaika alkaa.

Matkapuhelimen sähköpostissa voi tehdä lentojen lähtöselvitykset ja puhelin toimii tarkistuskorttina. Mutta sen verran vanhanaikainen olen, että kentällä pyydän vielä kuitenkin paperisen version.

Kännykkä on myös sanakirja. Ja jos vieraskielinen ruokalista ei avaudu, voi ruokalajin nimen näppäillä kännykän hakukoneohjelmaan ja kurkata kuvapuolelta, miltä se ruokalaji näyttää.

Sillä lailla saa edes jotain vihiä, mitä keittiöstä kohta eteen kannetaan. Toki voi pelata varman päälle ja tehdä kuvahaun ennen kuin tilaa.

Navigaattorin virkaakin se toimittaa. Jos reitti arveluttaa, ohjaa kännykän ohjelma varmasti perille tai laskee päivän aikana ottamasi askeleet. Kaloreitakin se osaa ynnätä, kun lataat ohjelman, josta valitset syömäsi ruoat.

Kaikki palveluthan ovat kohta netissä eli myös kännykässä. Ja matkapuhelin välittää laajasti viihdettä ja ajankulua. Voit lainata, ostaa ja lukea kirjoja tai lehtiä, katsella elokuvia, pelata pelejä, seurata sosiaalista mediaasi eli heitellä selfietä uima-altaan reunalta kateellisille kavereille.

Tai ottaa matkapuhelimeen kuvan haluamasi kirjan kannesta, aikataulusta, etiketistä tai matkalaukustasi, jos se ei vaikka saavu kanssasi samalle lentokentälle. Eli kännykkä toimii myös muistilappuina.

Tosin sitten, kun se matkapuhelin sanoo yhteistyönsä irti, on paniikki valmis, koska yhteytesi maailmaan on katkennut.

Eija Isotalo
toimittaja