Kumpi toteutuu – 15 383 vai 20 300?

0

Tilastokeskuksen dramaattinen väestöennuste on ollut yksi tämän viikon puheenaiheista. Ennusteen mukaan Suomessa ei 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee.

Uudenkaupungin omaan strategiaan on kirjattu, että vuonna 2030 Uusikaupunki on 20 300 ihmisen kotipaikka. Tilastokeskus ennustaa asukkaita olevan lähes 5000 vähemmän.
Ennusteen 15 383 asukasta on 300 asukasta vähemmän kuin tänä vuonna.

Entä sitten muut kunnat Vakka-Suomessa? Väkiluku säilyisi lähes nykyisellä tasolla Laitilassa ja Vehmaalla. Häviäjiin lukeutuu Pyhäranta. Kustavi ja Taivassalo onnistuisivat kasvattamaan väkilukuaan.

Ennusteet ovat aina ennusteita – joskus ne toteutuvat, joskus eivät.

Viime vuosikymmenellä toteutetuissa kuntaliitosselvityksissä Vakka-Suomen molempien kaupunkien tulevaisuus näytti tilastokeskuksen lukujen valossa erittäin huolestuttavalta, mutta nyt takana on useita hyviä vuosia. Työpaikkoja on ollut tarjolla ja kaupunkien talouskin on ollut paremmalla, välillä jopa hyvällä tolalla.

Päättäjille väestöennuste on yksi työkalu, mutta lukuja ei pidä tulkita niin, että ne alkavat toteuttaa itse itseään. Elinvoima ei synny itsestään. Jos mitään ei tehdä ja palvelujen annetaan kurjistua, parempaa ei ainakaan ole luvassa.

Odotukset väkiluvun merkittävästä kasvusta eivät ole kaupungissa toistaiseksi toteutuneet, mutta eivät myöskään takavuosien pahimmat skenaariot elinvoiman hiipumisesta. Asiat voisivat olla paljon huonomminkin, jos mitään ei olisi tehty.

Kaupunki on saanut uusia asukkaita ja elinvoiman mittarina käytetty huoltosuhde on tasapainossa, eli työikäisiä on enemmän kuin lapsia ja eläkeläisiä.
Siltä pohjalta on hyvä jatkaa kaupungin kehittämistä.

Ennusteita ei pidä tulkita niin, että ne alkavat toteuttaa itse itseään.