Kunnon talvi

0

Taas on se aika Suomessa, kun taivas useimmiten paiskoo vettä vaakatasossa parisen kuukautta. Kaupunki on vajonnut pimeyteen ja miltei päivittäinen vesisade painaa mielen matalaksi. Eletäänkö me nyt niin kuin skotit Englannissa ainaisessa tihkusateessa? Nyt ymmärtää, miksi skoteilla on ne ruudulliset villakankaat.

En minä nyt juuri mikään talvi-ihminen ole koskaan ollut. Hiihtäminen on ihan ok ja pulkkamäkikin on ok. Luistelustani on vuosikymmeniä, joten pystyssä pysymiseni on melko epävarmaa. Mutta jos pysyn pystyssä, niin se on myös ok, jos olisi kunnon talvi. Lumityötkin ovat ok silloin, kun on puuterilunta, suojalumelle taas kiitos ei.

Nämä nykyiset talvet saavat kaipaamaan kunnon talvea, sellaista, kun lumi narskuu saappaiden alla ja valo kimmeltelee ja heijastuu kuurasta. Lumi kantaa mukanaan valon ja musta, tumman harmaa maisema peittyy armeliaasti valkoiseen. Aamut ja illat ovat lumen myötä ikään kuin valoisia. Elämässä on valoa ja mielikin nousee maasta ylös.

Lumella on uskomaton voima muuttaa ja valaista. Nykyään todellinen kaamos on etelässä, pohjoisessa lumi valaisee, vaikka aurinkoa ei sielläkään näy kuukausiin.

Hetken kuluttua on taas se aika, ettei uskalla edes lähteä lenkille, vaikka jalassa on nastalenkkarit. Kun ilman lämpötila sahaa jatkuvasti nollan molemmin puolin, yöllä tipahtaa vähän miinukselle ja päivällä kipuaa sinnikkäästi plussalle, muuttuvat kadut ja pyörätiet pelottavan liukkaiksi. Kun yksi ns. talvi keikautti ja työnsi olkapääni sijoiltaan, se pelästytti. Ja kävele siinä nyt rennosti ja reippaasti, kun pelkäät jokaisen askeleen vievän joko selälleen tai nenälleen.

Viisi, kuusi miinusastetta ja parikymmentä senttiä lunta, kiitos. Sellaisen tilauksen lähetän nyt yläkertaan.

Jos joku väittää, ettei mitään ilmastonmuutosta ole, niin pysähdy ja muistele talvia vaikkapa parikymmentä vuotta sitten (jos muistat). Ilmatieteenlaitoksen mukaan vuoden 1850 jälkeen Suomessa lämpeneminen on ollut kaksinkertaista maapallon keskiarvoon verrattuna.

Eniten lämpenee maapallon mantereet ja pohjoinen, arktinen alue. Nämä madonluvut kuultiin mm. vuosi sitten Uudenkaupungin ensimmäisessä Fiksu rakentaminen & Ilmastoseminaarissa.

Ajatelkaa, että maapallo lämpenee nyt päivässä noin 400 000 Hiroshiman pommin verran. Eli Suomessa se tietää kuulemma, että alkutalvi lämpenee. Joulukuun lämpötila oli jo viime vuonna noussut keskiarvosta viisi astetta. Muutoksen myötä taivas antaa joulukuussa tietysti myös enemmän sadetta.

Pitäisikö niitä omia valintojakin tarkastella ilmaston kannalta? Kun on riittävän monta rikkaa rokassa, ne niistä tulee jo hernekeitto. Eikö niin?

Eija Isotalo
toimittaja