Matkalla etelään

0
Lapista saapunut järripeippo ihmettelee kuvaajaa Etelä-Pohjanmaalla. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Kylmä ja kostea syksy on vihdoin tullut. Suuri osa muuttavista pikkulinnuista on jo jättänyt Suomen rannat taakseen, samoin kuin niiden ruoka, muuttavat hyönteiset. Lintumaailmassa tapahtuu kuitenkin aina jotain mielenkiintoista, ja tällä hetkellä se on pohjoisen lintujen läpimuutto.

Monet Lapissa ja vielä kauempana pohjoisessa pesivät linnut muuttavat talveksi lauhemmille seuduille. Upeat sinirinnat lentävät Koillis-Afrikkaan ja Etelä-Aasiaan, järripeipot ja kapustarinnat Välimeren maihin, tundrahanhet Pohjanmeren rannikolle.

Sinne päästäkseen niiden on kuljettava eteläisen Suomen läpi. Syksyisin ja uudelleen keväällä onkin hieno aika päästä näkemään tunturin ja tundran lintuja kotikulmilla.

Juuri tällä hetkellä sankoin joukoin muuttavat järripeipot. Kauniin oranssin, mustan ja valkoisen kirjava, ryystäen ääntelevä järripeippo on läheistä sukua tavalliselle peipolle. Peipon kanssa ne jakavat Suomen: järripeippo on yleinen tunturikoivikoissa, peippo kaikkialla muualla.

Rajallisesta levinneisyydestä huolimatta järripeippoja on hämmästyttävä määrä. Suomen pesimäkannan kooksi arvioidaan vähintään miljoona paria. Kun tämä joukko lähtee liikkeelle, se on helppo huomata.

Pieniä parvia, joissa voi järripeippojen lisäksi olla muitakin lintulajeja, voi nähdä nyt melkein missä vain. Mutta osa parvista on todella massiivisia. Maanantaina esimerkiksi Loimaan Kauhanojalta raportoitiin peltoaukealla lennellyt noin 5000 järripeipon parvi. Siinä on jo näkemisen arvoinen luonnonnäytelmä!

Suuri joukko tuo linnuille turvaa. Mitä enemmän silmäpareja, sitä todennäköisemmin joku huomaa lähestyvän haukan tai muun saalistajan ajoissa. Ympäriinsä kieppuvasta tuhansien lintujen parvesta petolinnun on myös äärimmäisen vaikea onnistua valitsemaan ja nappaamaan vain yhtä lintua.

Ja jos onnistuukin, kunkin linnun todennäköisyys joutua itse saaliiksi on vain yksi tuhansista. Kaksistaan petolinnun kanssa sen mahdollisuudet olisivat paljon huonommat.

Samasta syystä suurina joukkoina muuttavat monet muutkin linnut: tällä hetkellä liikkeellä on tuhansien kokoisia suurparvia myös esimerkiksi valkoposkihanhia, alleja, kiuruja ja rastaita. Ulos ja luontoretkelle siis, ei meitä ole sokerista tehty!

Rajallisesta levinneisyydestä huolimatta järripeippoja on hämmästyttävä määrä.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 3.10.2019 julkaistusta lehdestä