Puuta saa polttaa, mutta oikealla tavalla

1

Huoli puunpolton aiheuttamasta savusta ja pienhiukkaspäästöistä alkoi jo paljon ennen nykyistä ilmastonmuutoksesta käytävää keskustelua. Puun käyttäminen energiaksi jakaa asiantuntijoidenkin mielipiteitä.

Varaava takka ja puulämmitteinen sauna kuuluvat suomalaiseen asumiseen ja kulttuuriin. Syksyn tullen takassa loimottava tuli ja kiukaassa räsähtelevät koivuklapit tuovat pientalon asukkaan kotiin lämpöä ja tunnelmaa.

Piipusta tupruava savu voi myös rikkoa naapurisovun, jos tulipesässä palaa märkää tai kyllästettyä puuta tai sytykkeenä on käytetty polttoon sopimattomia pahvi- ja kartonkijätteitä.

Puu on käyttökelpoinen lämmönlähde, jos sitä käytetään oikein. Uudessakaupungissa toimiva Warma-Uunit on tehnyt jo pitkään valistustyötä oikeiden puunpolttotapojen puolesta. Kursseja on järjestetty muun muassa kansalaisopistossa, ja tänä syksynä yritys koulutti toistakymmentä varsinaissuomalaista ympäristöviranhaltijaa.

Koulutus liittyy EU-hankkeeseen, jossa on mukana myös Työtehoseura ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Jos puunpolttokursseille on joskus naureskeltu, ei enää. Turun kaupungin ilmastonsuojeluasiantuntija painotti tilaisuudessa, että hyvän ja huonon polton erot pienhiukkaspäätöihin voivat olla jopa kymmenkertaiset.

Huonon puunpolton seuraukset tuntuvat paitsi ulkona myös sisätiloissa. Kuivien puiden käyttäminen märkien sijaan estää pienhiukkasten kulkeutumista asunnon sisäilmaan.
Oikeat puunpolton takaavat myös sen, että pientaloalueilla voi jatkossakin nauttia takkatulesta ja puusaunan lämmöstä.

Piipusta tupruava savu voi rikkoa naapurisovun.

1 KOMMENTTI

  1. Hei mitä väliä kun kukaan ei valvo. Poltan edelleenkin kaikki muovit, kyllästeet ja roskat kunnes joku VIRANOMAINEN tästä tulee huomauttamaan. Ei tule :).

Kommenttien lisääminen on estetty.